Clasa a treia Limba și literatura română clasa a treia

Despre vacanța de primăvară să povestim

Așa cum ne-am obișnuit deja, la întoarcerea din vacanță, povestim despre vacanța care tocmai s-a încheiat. De data aceasta, vom vorbi despre vacanța de primăvară care, cu siguranță, a lăsat în urmă amintiri plăcute și evenimente pe care copiii le vor prezenta în activitățile de comunicare orală și scrisă pe care le-am pregătit.
Așadar, ne vom urca într-un balon imaginar și vom face o călătorie în timp, aducând în prim-plan zilele vacanței, dar și cunoștințele acumulate în ultima perioadă. Sub acest pretext, ne vom reaminti părțile de vorbire învățate, despărțirea cuvintelor în silabe, vom exersa alcătuirea de enunțuri și texte (oral și în scris).
În documentul de la finalul articolului veți găsi câteva materiale care pot fi de folos în această activitate și pe care le voi descrie pe măsură ce voi prezenta exercițiile pe care le-am pregătit.

Despre vacanța de primăvară să povestim. Comunicare orală

Despre vacanța de primăvară
Despre vacanța de primăvară

Vom începe cu un exercițiu de comunicare orală, un joc ce constă în alcătuirea a două-trei enunțuri referitoare la vacanța de primăvară. Am pregătit un set de cartonașe cu cuvinte de sprijin. Cuvintele au fost scrise pe imaginea unor nori. Pe rând, fiecare copil va alege un cartonaș, va citi cuvântul scris și se va strădui să alcătuiască unul, două sau trei enunțuri în care să prezinte un moment din vacanța sa, strecurând în comunicare și cuvântul primit. În cazul în care cuvântul primit nu are legătură cu experiențele din vacanță, copilul va putea formula un enunț care poate suna cam așa: ”Eu nu am am mâncat cozonaci, în schimb am gustat multe feluri de prăjituri”.

După finalizarea sarcinii, cartonașele vor fi afișate la tablă pentru a putea fi folosite în activitatea următoare. De asemenea, înainte de începerea lecției, la tablă voi afișa un poster cu balonul ce ne va purta în această călătorie printre amintiri.

Între comunicarea orală și cea scrisă poate fi inserat un moment în care, pe baza cuvintelor afișate la tablă, se pot construi diverse sarcini de lucru. Spre exemplu, noi vom forma grupe de substantive, adjective, verbe, pronume. O altă sarcină ar fi despărțirea în silabe a câtorva dintre ele. Bineînțeles că pot fi construite și alte sarcini de lucru în funcție de obiectivele lecției, de conținuturile predate, de timpul avut la dispoziție.

Despre vacanța de primăvară să povestim. Comunicare scrisă

Provocarea de astăzi va fi redactarea unei compuneri cu cuvinte de sprijin. Înainte însă ne vom reaminti elementele care stau la baza construirii acesteia și ne vom folosi de posterul cu balonul deja afișat la tablă. Vom nota pe balon părțile unei compuneri și ce informații cuprinde fiecare. Pe liniile care leagă balonul de coș scriem cuvinte care ne ajută să facem legătura între idei (conectori), iar pe nacelă vom avea ”indicațiile de zbor”, altfel spus criteriile de evaluare. Cuvintele de sprijin sunt deja afișate pe norii care înconjoară balonul. După cum se va vedea și pe fișe, copiii vor alege din toate aceste cuvinte pe acelea pe care doresc să le folosească în compunere. Putem indica un număr minim de cuvinte.

Pentru redactarea compunerii avem ca spațiu de scris o fișă cu imaginea acestui balon. În arhiva de la finalul articolului există mai multe variante ale aceleiași fișe.

Prima variantă:

Pe paginile 5 sau 6 – pagina 5 este color, pagina 6 este alb-negru- – balonul oferă spațiul de scris pentru compunere, iar pe nori copiii pot nota cuvintele alese pentru compunere. Pe coș pot fi scrise părțile compunerii sau criteriile de (auto)evaluare.

A doua variantă

Paginile 7 sau 8 conțin deja părțile compunerii (în spațiul liber copiii vor nota ce informații aduc ele), precum și aspectele de care trebuie să țină cont în redactarea compunerii. Pe norișori vor fi notate cuvintele de sprijin. După cum se observă, diferența între cele două pagini constă în forma spațiului de scris. Pe pagina 8 apare balonul liniat, gata de a fi folosit.

Eu voi alege pagina 7 pentru că aici balonul trebuie atașat de către copii. El va fi obținut din cele două cercuri de la pagina 11. Acestea vor fi decupate și pliate pe axa de simetrie. Semicerul din stânga al primului cerc și semicercul din dreapta al celui de-al doilea cerc vor fi lipite pe fișă, unul lângă celălalt astfel încât semicercurile nelipite vor forma la rândul lor un nou cerc. Vom obține astfel spațiu de scris și chiar de desenat dacă textul nu este foarte lung. Pe spațiul liniat oferit de cele două cercuri se poate scrie textul, iar pe cele neliniat din mijloc se poate realiza un desen. Pentru școlarii mai mici, pot fi folosite cercurile de pe pagina 12 pe care am inserat spațiu de scris tip 2.

A treia variantă

Ultima variantă – paginile 9 și 10 – este asemănătoare cu cea descrisă mai sus. Diferența constă în felul în care vor fi organizate informațiile pe foaie. De data aceasta, cuvintele de sprijin vor fi scrise pe coș, părțile compunerii pe cei trei nori mai mari aflați deasupra balonului, iar pe norii mai mici vor fi notate criteriile de evaluare.

Deoarece ideea balonului și elementele acestuia pot fi folosite în diferite moduri, în arhivă veți găsi și o variantă editabilă pentru a aduce modificările pe care le doriți. Vă dorim călătorie plăcută!