Momente speciale

Cvintete ecologice cu mijloace tehnologice

5 iunie – Ziua Mondială a Mediului

Ziua mondială a mediului înconjurător, aniversată în fiecare an la 5 iunie, mobilizează întreaga lume la desfășurarea de activități pentru protecția, conservarea şi îmbunătăţirea mediului înconjurător. Rândurile de mai jos descriu o activitate dedicată acestei zile pe care doamna Mariana Lazăr, profesor la Școala Gimnazială nr. 2 „Diaconu Coresi”, Brașov a desfășurat-o cu elevii pentru a marca această sărbătoare. Cei mici au compus cvintete ecologice cu scopul de a atrage atenția asupra importanței protejării mediului înconjurător.

Despre biodiversitate

Tema Zilei mondiale a mediului înconjurător din 2019 – are la bază sărbătorirea biodiversităţii – „Celebrate Biodiversity”.

Activitățile propuse cuprind materiale prin care elevii pot conștientiza importanța conservării biodiversităţii şi atenuării schimbărilor climatice. Elevii pot fi invitați să participe la scurte discuții din care să înțeleagă impactul uman asupra biosferei și faptul că menținerea biodiversității este necesară nu numai pentru asigurarea vieţii în prezent, dar şi pentru generaţiile viitoare.

Discuția poate porni de la evenimente recente ca incendiile de pădure din Brazilia, SUA şi Australia, la invazia de lăcuste din Africa de Est, ajungându-se până în prezent la pandemia cu care se confruntă omenirea. Se demonstrează astfel interdependenţa oamenilor şi legăturile cu natura în mijlocul căreia ei trăiesc.

Concluzia care trebuie desprinsă constă în faptul că buna gestionare a ecosistemului reprezintă soluţia pentru realizarea securităţii alimentare şi protejarea sănătăţii umane, care contribuie implicit la conservarea biodiversităţii şi la atenuarea schimbărilor climatice.

Cvintete ecologice cu mijloace tehnologice

În cadrul proiectului regional „Natura-Dragostea mea” doamna profesoară a urmărit ca elevii dânsei să înțeleagă că majoritatea lucrurilor și fenomenelor îşi au originea în natură. Astfel, discuția pornește de la alimentele pe care le consumăm, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem şi clima care face planeta noastră locuibilă.

În echipe, copiii au primit cuvinte-cheie: natură, biodiversitate, climă, apă, poluare, aer, pădure, resurse. Cu acestea au alcătuit cvintete după schema cunoscută. Primul vers este cuvântul- cheie primit de fiecare echipă. La al doilea vers copiii au scrsi două însușiri (adjective) ale cuvântului – cheie. Al treilea vers conține trei acțiuni (verbe la gerunziu), iar al patrulea vers este o propoziție din patru cuvinte. Ultimul vers reprezintă concluzia.

Folosind aplicația WordArt pe calculator sau telefon, copiii au realizat cvintetele ecologice cu mijloace tehnologice. Se poate instala și aplicația WordCloud pe telefoane sau tablete. Pentru a da o utilitate practică și a folosi produsele realizate, a urmat realizarea unor semne de carte pe care copiii le pot folosi la cartea preferată sau le pot oferi drept cadou. Elevii au folosit astfel produsele muncii lor inovativ și creativ.

Câteva exemple de cvintete ecologice

Biodiversitatea
Vegetală, animală
Diferențiind, variind, grupând
Este un mare dar
Necesară.

Natura
Frumoasă, armonioasă,
Dăruind, ocrotind, iubind
Este a doua mamă
Sănătate.

Apa
Pură, cristalină,
Curgând, clipocind, susurând,
Este necesară în viață
Supraviețuire.

Poluare
Nocivă, nedorită,
Otrăvind, distrugând, îmbolnăvind
Cel mai mare dușman
Periculoasă.

Aerul
Curat, ozonat
Respirând, inspirând, expirând,
Este un lucru vital
Viață.

Pădurea
Tânără, deasă,
Oxigenând, oferind, protejând
Aurul verde al Planetei,
Viață.

Resurse
Regenerabile, neregenerabile,
Consumând, exploatând, economisind,
Surse de viață și progres,
Echilibru.

Clima
Specifică, diferită,
Afectând, modificând, influențând,
Barometrul schimbărilor din natură,
Semnal.

Pentru a crea o surpriză celui căruia i se oferă semnul de carte, folosind programul QRCode Generator & Scanner, se va descoperi cvintetul ascuns.