Pentru lecțiile despre măsurarea timpului am pregătit câteva materiale pe care le voi prezenta în cele ce urmează. Este vorba de două lecții desfășurate pe parcursul a trei ore. Pentru imprimare, toate materialele prezentate mai jos se găsesc în arhiva de la finalul articolului.
Despre măsurarea timpului.Ora. Ceasul
Multe dintre noțiunile despre măsurarea timpului sunt deja cunocute din clasele anterioare. Câteva idei și materiale care pot fi adaptate pentru clasa a II-a găsiți în acest articol.
Materialele pregătite pentru lecțiile clasei a doua ne-au ajutat să ne reamintim cunoștințele însușite în clasa întâi și să adăugăm unele noi referitoare la sfertul de oră și la intervalele de 5 minute indicate pe ceas. Am folosit imaginea unui ceas imprimat pe o coală A4 pentru a marca pe el ora fixă, jumătatea de oră, sfertul de oră și intervalul de cinci minute. Am folosit creioane de diferite culori și am învățat să citim ora. În completare, am folosit o fișă de lucru pe care am rezolvat diverse exerciții: scrierea orei pe care o indică ceasul, desenarea acelor pentru a indica orele date, aflarea duratei unei activități.
Despre măsurarea timpului. Ziua. Săptămâna. Luna. Anotimpurile. Calendarul
Pentru că anul trecut am completat, am desenat și am colorat roata anotimpurilor, anul acesta ne-am concentrat asupra calendarului. Ne-am reamintit zilele săptămânii și succesiunea lor și am insistat asupra noțiunilor ”astăzi, ”ieri”, ”mâine”, ”alaltăieri”, ”poimâine”, folosind o axă a timpului. Copiii au completat casetele cu zilele corespunzătoare și am lipit fișa în caiete.
După ce am discutat despre cele patru anotimpuri și lunile aferente ne-am oprit asupra lunilor de toamnă și am folosit cea de a două fișă. Grație doamnei Vali Slavu am împletit în mod fericit matematica cu poezia. Fișa este împărțită în trei. În stânga este poezia ”Luna strugurilor copți”, poezie dedicată primei luni de toamnă. Copiii au completat cuvintele care lipsesc și au descoperit denumirea populară a lunii septembrie. În centru este un joc dedicat lunii octombrie. Copiii trebuie să descopere cuvintele denumite de imagini, iar pe vertical vor descoperi denumirea celei mai lungi luni de toamnă. Pentru că suntem la mică distanță de Ziua Educației, vor completa pe spațiul punctat această sărbătoare.
Ultima secțiune se referă la luna noiembrie pentru care am scris câteva sărbători, urmând a se completa celelalalte casete cu sărbători, evenimente specifice clasei, școlii, comunității. Spre exemplu, noi marcăm ziua de 28 ca fiind Ziua Școlii. Pe fiecare dintre cele trei secțiuni apare calendarul pentru fiecare lună în parte. Pe baza acestuia discutăm despre numărul de zile al fiecărei luni, despre săptămâni și zile. Fișa se decupează și se lipește în caiet asemenea unui pliant.
Manualul ne recomandă realizarea unui calendar al zilelor de naștere în care să notăm sărbătoriții fiecărei luni. Un astfel de calendar a fost conceput ca o posibilă surpriză pentru prima zi de școală și, pentru că nu a fost folosit atunci, îl vom utiliza în această lecție. Calendarul se găsește în acest articol.
Roata anotimpurilor și alte materiale pe tema măsurării timpului găsiți și în acest articol. Fișele prezentate mai sus se regăsesc în arhivă.