Clasa a patra Limba și literatura română clasa a patra

”Charlie și fabrica de ciocolată”, de Roald Dahl

Pentru textul ”Charlie și fabrica de ciocolată”, de Roald Dahl, am conceput, așa cum era de așteptat, o fișă de lucru ale cărei sarcini de lucru se desfășoară pe imaginea unei …ciocolate. Exercițiile propuse au avut rolul de a-i ajuta pe copii să aprofundeze conținutul textului literar. În cele ce urmează voi descrie pe scurt aceste sarcini de lucru și voi prezenta alte două activități pe care le-am desfășurat tot pe baza textului-suport. Materialele pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului.

”Charlie și fabrica de ciocolată”. Despre textul literar

Fișa de lucru de care am amintit mai sus conține nouă sarcini de lucru. Prin intermediul lor vom face o incursiune în universul textului, citind, descoperind anumite informații, identificând personajele și locurile prezentate, exprimând propriile păreri. Fiecare pătrățică a bucății de ciocolată cuprinde câte o sarcină de lucru.
După citirea textului și rezolvarea problemelor de vocabular am trecut la rezolvarea exercițiilor de pe fișă. Prima sarcină de lucru constă în precizarea titlului, autorului și a personajelor principale ale fragmentului din manual. Nu am lăsat deoparte nici celelalte personaje (al doilea exercițiu) și pentru a verifica atenția cu care au citit textul am introdus la al treilea exercițiu o sarcină de lucru care le cere să precizeze personajele care au rostit replicile date. Aceste enunțuri au avut și rolul de a face o scurtă recapitulare a semnelor de punctuație învățate.

”Charlie și fabrica de ciocolată”. Personajul principal

Domnul Wonka, proprietarul fabricii de ciocolată, este un personaj descris pe îndelete în textul nostru. Din acest motiv am și ales ca el să fie personajul ce urmează a fi caracterizat. Următoarele trei bucăți de ciocolată îi sunt dedicate: însușiri fizice, desen, însușiri sufletești. Chiar dacă pe fișă apare doar o enumerare a trăsăturilor, mare parte din ele precizate chiar de autor în primul fragment, acțiunea a presupus recitirea textului în întregime și identificarea însușirilor care reies indirect din text.
Următoarea sarcină de lucru presupune identificarea în text a unor secvențe descriptive, respectiv dialogate și citirea lor de către copii. În continuare, am refăcut traseul parcurs de vizitatori de la intrare până la Sala de ciocolată, menționând în ordine locurile precizate în text. Aici, activitatea poate fi completată de realizarea unui desen a acestor locuri.

Ultima sarcină de lucru constă în descrierea făpturilor neobișnuite care lucrează în Sala de ciocolată. Textul din manual se sfârșește fără a da informații despre acestea. Așadar, m-am gândit că, pentru copiii care nu au citit deja cartea, ar fi un bun exercițiu de imaginație. Pentru ceilalți a fost o ocazie de rememorare a celor citite la un moment dat. Primii care au prezentat au fost cei care nu au citit cartea pentru a observa asemănările și deosebirile între ceea ce au imaginat ei și ceea ce a creat autorul.

Cvintetul

În încheierea lecției i-am creat ciocolatei un scurt poem, sub forma unui cvintet. Evident că primul cuvânt scris pe primul rând a fost chiar cuvântul ”Ciocolată”. Au urmat două adjective, trei verbe la gerunziu, o propoziție formată din patru cuvinte și cuvântul-concluzie. Cvintetul a fost scris pe o fișă cu bomboane de ciocolată, fișă ce se regăsește în documentul pus la descărcare

Exprimarea argumentată a propriilor opinii

Într-o altă lecție am făut un exercițiu de exprimare a propriilor opinii…despre ciocolată, pornind de la câteva enunțuri date. Am aplicat aici metoda ”Patru colțuri”. Pe câte o coală A3 am scris următoarele propoziții: ”Ciocolata este gustoasă și sănătoasă”, ”Ciocolata este gustoasă, dar nu este sănătoasă.”, ”Ciocolata nu este gustoasă, dar este sănătoasă”, ”Ciocolata nu este nici gustoasă, nici sănătoasă.”.

Am afișat cele patru coli în patru colțuri ale clasei. Le-am cerut copiilor să citească cu atenție fiecare enunț, să reflecteze asupra lor și să îl aleagă pe acela care li se potrivește cel mai bine. Bineînțeles că au avut opțiunea de a nu fi de acord cu niciunul dintre cele patru.

I-am invitat să se așeze în colțul corespunzător opțiunii lor si să discute cu colegii lor motivele pentru care au făcut respectiva alegere. Pe rând, fiecare, grup și-a prezentat opțiunea cu argumente (de menționat că cele mai puține alegeri au fost pentru ultimele două enunțuri). A urmat prezentarea unor informații despre beneficiile și riscurile consumului de ciocolată.