Clasa a treia Limba și literatura română clasa a treia

Ce și cât știm despre substantiv?

Ultimul material referitor la substantiv este o fișă de lucru pe baza textului nonliterar ”Leul”, text pe care l-am prezentat într-un alt articol. Pornind de la acest text am construit câteva sarcini de lucru pentru a vedea ce și cât știm despre substantiv.

Ce știm despre substantiv? Rebus

Pentru a face trecerea de la textul studiat către substantiv am apelat la un rebus a cărui soluție este dată deja. Cuvintele cu care se va completa rebusul sunt cuvinte din text. Cu această ocazie, verificăm atenția și citirea conștientă. Literele soluției sunt un sprijin pentru identificarea rapidă și corectă a cuvintelor rebusului.

Ce și cât știm despre substantiv?

Partea a doua a materialului cuprinde câteva exerciții, majoritatea referitoare la substantiv. Spun majoritatea deoarece primul exercițiu face referire la textul ”Leul”. Copiii vor scrie pe spațiile punctate felul textului – nonliterar/informativ și vor argumenta alegerea prin notarea însușirii care îl deosebește de textul literar.

Exerciții

ce și cât știm despre substantiv
Recapitularea substantivului

Prin următoarele sarcini de lucru vom arăta ce și cât știm despre substantiv. Începem cu un exercițiu de selectare din textul-suport a unor substantive care îndeplinesc anumite criterii. Spre exemplu, doar substantive proprii sau substantive comune, substantive care denumesc fie ființe, fie lucruri.
Tot din text vor fi selectate și substantivele de la exercițiul următor. De data aceasta ne referim la genul substantivelor. Copiii vor alege substantive la genul masculin, feminin sau neutru.

Ne-am împrospătat cunoștințele referitoare la felul și genul substantivelor, prin urmare vom arăta ce și cât știm despre numărul acestora. O vom face printr-un exercițiu de trecere a unor substantive preluate din text de la numărul singural la numărul plural.
Ultimul exercițiu le cere copiilor să alcătuiască o propoziție despre leu în care să folosească un anumit număr de substantive comune și proprii.

Pe site veți găsi și alte materiale referitoare la substantiv: recunoașterea substantivelor, felul acestora, exerciții recapitulative. Vă invit să le vedeți și să le folosiți la clasă dacă vă plac.