Suntem tot la numerele naturale în concentrul 0-10000 și exersăm aflarea termenului necunoscut în exerciții de adunare și scădere. Pentru această lecție am pregătit două materiale pe care le puteți descărca din arhiva de la finalul articolului.
Aflarea termenului necunoscut. Piramida numerelor
Despre piramida numerelor am amintit și în articolul în care am prezentat fișele de lucru pentru efectuarea probei. Am păstrat ideea și am așezat numerele astfel încât să exersăm aflarea termenului necunoscut. Pot fi create exerciții de adunare sau de scădere pentru a afla numerele care trebuie completate pe piramidă. Iată un exemplu pentru prima piramidă: 1666 + a = 2091 sau 2091 – a = 1666. După ce elevii au înțeles modul în care pot fi create aceste operații și au exersat aflarea numărului necunoscut, a doua piramidă poate fi rezolvată individual su în perechi. O pagină conține material pentru doi copii.
Aflarea termenului necunoscut. Puzzle
Un alt material care poate fi folosit în orice moment al lecției este următorul puzzle. În document am introdus atât imaginea reconstituită, cât și o imagine în care piesele sunt amestecate. Pe lângă acestea, există fișa cu exerciții de aflare a termenului necunoscut. Numărul acestora este egal cu numărul pieselor de puzzle. Fiecare copil va primi fișa cu exerciții și imaginea cu piesele de puzzle amestecate. Primul pas este rezolvarea exercițiilor date și lipirea fișei în caiet. Urmează decuparea celor 18 piese. Pe fiecare piesă este scris un număr. Dacă rezolvarea a fost corectă, acest număr se va regăsi pe fișa de lucru. Asamblarea pieselor este de fapt o verificare a calculelor efectuate.
După reconstituirea imaginii, piesele pot fi lipite pe caiet sau pe un carton. Eu am ales prima variantă. Fiecare piesă va fi lipită pe caseta care conține rezultatul corespunzător numărului scris pe piesa de puzzle. Pentru a nu acoperi calculele scrise în casetă, lipiciul va fi aplicat doar în partea de sus a piesei. O altă modalitate poate fi lipirea pieselor tot pe caiet, dar alături de fișa cu exerciții. La final, copiii vor colora imaginea obținută.
Exercițiile create sunt pentru clasa a III-a. Pentru cei care doresc să folosească acest joc și să creeze o fișă de lucru la altă disciplină sau pentru un alt subiect, am introdus în arhivă și varianta word. Și tocmai pentru că acest joc poate fi utilizat la diverse discipline, pe o mare varietate de teme, într-un articol viitor voi posta câteva modele editabile.