Adunarea și scăderea numerelor naturale (0-1000) fără trecere peste ordin și câteva noțiuni despre electricitate fac obiectul lecțiilor noastre la matematică și explorarea mediului în această perioadă. Prin urmare, materialele pe care le-am pregătit abordează cele două teme prin diverse sarcini de lucru. Acestea pot fi rezolvate în lecții de predare sau de consolidare a cunoștințelor și deprinderilor.
Este vorba despre trei fișe pe care le voi descrie pe scurt în cele ce urmează. Ele pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului.
Terminologie matematică și …. electricitate
Așa cum ne-am obișnuit deja, pentru fiecare tip de operație matematică am insistat asupra însușirii terminologiei matematice specifice. De-a lungul timpului, copiii au observat că înțelegerea semnificației unor cuvinte și expresii matematice scurtează și înlesnesc drumul către rezolvarea exercițiilor și a problemelor. Ne-au fost de ajutor tot felul de materiale cât mai jucăușe cu putință. Cu terminologia matematică specifică adunării și scăderii sunt familiarizați încă de anul trecut. Cred că orice ocazie este bună pentru a ne reaminti ”vocabularul” matematic. Având în vedere și lecția despre electricitate, mi s-a părut o idee bună de a reprezenta prin imagine un circuit electric (baterie, bec, firele urmând a fi desenate de către copii). Am găsit și o legătură cu matematica. Am realizat o paralelă între modul în care se aprinde un bec conectat la o baterie și felul în care cunoașterea terminologiei matematice ne ajută să facem lumină în rezolvarea problemelor.
Și dacă tot ni s-a aprins beculețul vom demonstra acest lucru prin rezolvarea unor probleme de adunare și scădere având ca imagine un bec. Fișa poate fi folosită și în predarea sau în consolidarea noțiunilor despre electriciate. Poatechiar în evaluarea acestora. Pe imaginea becului este scris un text lacunar pe care copiii îl vor completa cu cuvintele din paranteză, în ordinea în care acestea sunt scrise.
Adunarea și scăderea numerelor naturale (0-1000) fără trecere peste ordin. Exerciții și probleme
Cea de a treia fișă conține exerciții și probleme. Am pornit de la imaginea unui computer. Înainte de rezolvarea exercițiilor, am discutat despre felul în care acesta funcționează observând calculatorul din clasă.
Pe monitorul calculatorului sunt trei exerciții de adunare și scădere, cu doi sau trei termeni și de efectuare a probei prin operația inversă.
Tastatura propune un exercițiu de aflare a sumei și a diferenței a două numere date sau de aflare a unui număr cunoscând suma sau diferența.
Unitatea centrală conține două probleme care se rezolvă prin două operații. Exercițiile și problemele vor fi rezolvate direct pe fișa de lucru.
Comments are closed.