Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua Managementul clasei Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Imagini cu diferite liniaturi

Am apelat de mai multe ori la aceste fișe în care, în conturul anumitor imagini, în funcție de tema lecției, am inserat liniatură tip I și/sau rețea de pătrățele. Pentru a putea fi utilizate și de elevii claselor mai mari, am realizat unele dintre imagini cu liniaturi tip II sau dictando.

Le-am folosit ca parte a unor fișe de lucru sau le-am lipit în caiete. Copiilor le place foarte mult să lucreze pe aceste fișe, de aceea m-am gândit să vi le pun la dispoziție.

Imagini de primăvară cu liniaturi:

Odată cu sosirea primăverii, am pregătit un set nou de imagini. În fișier veți găsi imagini specifice acestui anotimp:

  • fluturaș – spațiu tip 2, dictando, matematică
  • copac – spațiu tip 1,tip 2, dictando, matematică
  • buburuză – spațiu tip 1, tip 2, dictando, matematică
  • soare – spațiu tip 1, tip 2, dictando, matematică.
  • ou – două modele, spațiu tip 1, tip 2, dictando, matematică
  • iepuraș – spațiu tip 1, tip 2, dictando, matematică

De asemenea, am adăugat o imagine cu harta României – rețea dictando și matematică.

Exemple de imagini cu liniaturi:

În fișierul atașat (”Descarcă imagini”) găsiți următoarele imagini:

  • cadou, inimă, căciulă ștrumf,carte, mănuși,   – liniatură, tip I, tip II, dictando, matematică;
  • cană, ramă, fluture, harta României – liniatură tip I
  • coșuleț – matematică

Am folosit aceste imagini la comunicare în limba română pentru scrierea literei noi, pentru copieri, transcrieri, dictări, pentru scrierea funcțională (biletul, scrisoarea). De asemenea, la matematică și explorarea mediului am rezolvat exerciții de scriere a numerelor, exerciții de adunare și scădere, desenarea unor figuri geometrice. În funcție de tema abordată, fișele au fost utile și la dezvoltare personală. Este o modalitate simplă de a ieși din rutina lecțiilor de zi cu zi. Copiilor le place să lucreze astfel. Elevii mei le numesc ”surprize”.

Cifre cu rețea de pătrățele

La orele de matematică și explorarea mediului pot fi utilizate aceste imagini. Ele reprezintă cifrele 0-9 și numărul 10 pe al căror contur am inserat rețeaua cu pătrățele. La clasa pregătitoare, chiar întâi, pot fi folosite pentru scrierea numerelor sau pentru a desena atâtea obiecte câte indică numărul. La clasa a II-a le-aș folosi la operațiile de înmulțire și de împărțire în cadrul unor jocuri didactice.

Arhiva conține imagini la dimensiune A 4, alb-negru, cu cifrele 0-9 și numărul 10, precum și imagini în care acestea sunt așezate câte două pe o pagină.

Este indicat ca, înainte de a le imprima, să inserați aceste imagini cu liniaturi într-un document word pentru a regla imaginea și liniatura la dimensiunea dorită.

Imagini cu rețea de pătrățele

Tot pentru matematică sunt și imaginile din documentul numit ”Imagini cu rețea de pătrățele”. Veți găsi aici 11 imagini în interiorul cărora am inserat pătrățele la dimensiunea acelora din caietele de matematică. Sunt realizate la dimensiune A5 pentru a putea fi, eventual, decupate și lipite în caietele copiilor.

imagini cu rețea de pătrățele
Imagini cu rețea de pătrățele

Spre deosebire de imaginile cu cifre, acestea pot fi utilizate în orice lecție de Matematică și explorarea mediului și oricând pe parucursul anului școlar. Putem scrie cifre, semne grafice, semne matematice, operații matematice, numerele până la 31. Pot fi utilizate pentru desenarea unor figuri geometrice.
Cred că sunt mai prietenoase decât pagina unui caiet, iar copiii vor lucra cu plăcere pe aceste fișe.

Imagini de iarnă cu liniaturi

Am pregătit câteva imagini și pentru anotimpul iarna. În arhivă veți găsi brăduți, cizme, clopoței, mănuși, globuri, sacul lui Moș Crăciun.

Pe fiecare imagine apare spațiu de scris tip 1, tip 2, dictando sau rețea cu pătrățele.

Comments are closed.