Managementul clasei Momente speciale

Ziua Copilului. Materiale și idei

Chiar dacă Ziua Copilului a fost declarată zi liberă și nu ne întâlnim la școală, momentul este mult prea important pentru a nu-l sărbători cum se cuvine. Cu această ocazie am organizat, de-a lungul vremii, tot felul de activități, altele de la an la an, care să-i surprindă pe cei mici și să-i facă să se simtă bine de ziua lor.

Ziua Copilului. Lapbook

Anul acesta am discutat despre copii și copilărie făcând o paralelă între spațiul cosmic și cel al copilăriei. Așa cum se știe, în centrul sistemului solar se află Soarele ce ne oferă căldură și lumină. În jurul său gravitează planete mai mari sau mai mici, mai apropiate sau mai depărtate. Bineînțeles că nu uităm de alte corpuri cerești,  precum stelele sau cometele. Și copilăria este un univers. În centrul său se află întotdeauna copilul înconjurat de persoanele cărora le luminează viața și care, la rândul lor îi oferă dragoste și grijă.

Am avut ca punct de plecare scrisoarea pe care Papa Ștrumf a trimis-o copiilor cu rugămintea de a-i ajuta pe ștrumfi să descopere o nouă lume. După discuții pe marginea celor citite, copiii au identificat  universul copilăriei și elementele sale (scrisoarea se află în arhiva de la finalul articolului).

Lapbook. Mod de realizare

Am încercat să redăm aceste idei, sentimente, relații într-un lapbook, asemănător imaginilor de mai jos, doar că am lucrat pe o foaie A3.

Am îndoit spre interior parțile laterale, împărțind astfel foaia în trei. Pentru că spațiul din centru este mai mare l-am folosit pentru a crea propriul univers al copilăriei: soarele – chipul copilului, planetele (care pot fi redate sub formă de inimoare, baloane etc.) – persoanele dragi, importante din viața lor (părinți, frați, prieteni), stelele – jocuri, obiecte, activități preferate care le fac plăcere. Pe baloane copiii au scris ce își doresc de Ziua Copilului, iar  pe spațiul de scris au transmis un mesaj tuturor copiilor.

Imaginile folosite în exemplul prezentat pot fi descărcate din arhiva de la finalul articolului. Dacă timpul permite, cred că este mult mai antrenant pentru copii să-și creeze universul desenând sau decupând elementele din hârtie colorată și aplicându-le așa cum simt, cum doresc  ei.

Părțile din exterior vor fi decorate cu elemente la alegerea copiilor. Noi am lipit imaginea băiatului, respectiv a fetiței pe copertă.

Ziua Copilului. Felicitare, mesaje, ceas

Tot în arhivă am introdus un model de felicitare cu mesajul ”La mulți ani!”. Se decupează cele trei șiruri, se lipesc și apoi se pliază astfel încât felicitarea va fi asemenea uni acordeon. O altă surpriză oferită copiilor poate fi ceasul. Pe o curea apare scrisă propoziția ”E timpul pentru…” , iar pe cealaltă copiii vor completa cu ce doresc (joacă, distracție etc). Ceasul poate fi imprimat pe carton colorat, decupat și prins la mână lipind cele două ”curele”. Am adăugat în arhivă și câteva mesaje care pot fi folosite ca diplome. Imaginile de mai jos sunt câteva exemple:

Ziua Copilului. Diplome

Cea de a doua arhivă conține câteva modele de diplome ce pot fi oferite copiilor cu această ocazie. Ele conțin mesaje și urări, așezate pe un fond potrivit evenimentului. Cele patru imagini sunt inserate într-o prezentare powerpoint. Textul, ce apare pentru fiecare model în două variante, poate fi editat după preferințe. Se poate interveni asupra conținutului, asupra fontului, culorii sau mărimii scrisului. Casetele cu text pot fi rearanjate, unele pot fi eliminate și înlocuite cu altele. Slide-urile care nu sunt de folos pot fi șterse.

Despre felul în care poate fi creată câte o diplomă pentru fiecare copil din clasă am povestit în detaliu în acest articol. Tot aici am explicat cum se salvează prezentarea powerpoint dacă dorim ca diplomele să fie în format pdf (toate în același document) sau în format png (fiecare diplomă salvată individual).

Mai există o variantă de salvare ca pdf. Atunci când am ajuns în acest punct, pe aceeași coloană cu opțiunea ”Save as”, câteva rânduri mai jos, se află butonul ”Export”. De aici, prezentarea powerpoint poate fi salvată direct în pdf apăsând butonul ”Create PDF/XPS”.

Comments are closed.