Comunicare în limba română clasa întâi

Zebra Camila

Camila este un pui de zebră care, neascultând de sfaturile mamei sale, își pierde dungile de pe corp. Văzând-o atât de tristă și rușinată, mai multe personaje îi oferă câte un obiect care să înlocuiască dungile pierdute. Zebra Camila este o poveste scrisă de Marisa Nunez și Oscar Villan, tradusă și adaptată de doamna profesor Teșu Maria de la Școala Gimnazială Nr. 6 Brașov.

Zebra Camila

Aventurile Camilei oferă un bun prilej de a discuta despre ajutor, prietenie, ascultare. De asemenea, textul poate fi folosit ca suport pentru o activitate de matematică și explorarea mediului la o temă despre animale și/sau despre numerele până la șapte. Imaginile care însoțesc textul reprezintă un suport util pentru exersarea povestirii după imagini. Pe baza lor copiii pot descrie personajele și le pot reda prin desen. Versurile care însoțesc povestea sunt amuzante și pot fi reținute cu ușurință de către cei mici:

La picior am un inel,
Și argint la mijlocel,
La gât am  eșarfă albastră,
Iar pe nas fir de mătase,
Am și-o coardă de vioară
Și-un șiret ce mă-nconjoară.
Acum totul este bine,
De nimic nu mi-e rușine!

Pe baza textului se pot organiza diferite jocuri didactice și chiar joc de rol.

Pentru copiii mai măricei, textul  poate fi însoțit de o fișă de lectură în care copiii vor scrie câteva informații despre poveste citită: titlu, autor, personaj/personaje și vor realiza un desen. Un model de fișă de lectură pe care noi l-am folosit la clasa I poate fi descărcat de aici:http://clasamea.eu/litera-s-mic-de-tipar-povesti-romanesti/.

Povestea este prezentată în format powerpoint și poate fi descărcată de aici.