Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Turtița fermecată

Potrivită pentru o oră de lectură, povestea rusească Turtița fermecată poate fi descărcată în format powerpoint cu text însoțit de imagini. Cu sarcini de lucru adaptate nivelului de vârstă, povestea poate fi utilizată începând de la grădiniță până la clasa pregătitoare, chiar clasa I.

În funcție de vârsta copiilor, textul ce însoțește imaginile poate fi citit cu voce tare de către copii sau de către cadrul didactic. Dacă se dorește lectura după imagini, prezentarea permite ștergerea textului și, eventual, salvarea imaginilor (de exemplu, pentru ordonarea secvențelor poveștii).

Turtița fermecată. Lectură după imagini

După cum se știe, lectura după imagini reprezintă un mijloc eficient pentru dezvoltarea unei exprimări corecte, coerente, cursive. De asemenea, ea contribuie la activizarea și îmbogățirea vocabularului. Imaginile nu sunt doar un suport vizual, ci și un instrument pentru dezvoltarea creativității. Copilul poate îmbogăți povestirea adăugând detalii din imaginație, detalii pe care  le poate descoperi analizând cu atenție imaginile. De asemenea, pe baza imaginilor, copiii pot realiza descrierea unor spații, a personajelor. Pot reprezenta ei înșiși prin desen momente sau personaje preferate.

Pentru copiii mai măricei, textul  poate fi însoțit de o fișă de lectură în care copiii vor scrie câteva informații despre povestea citită: titlu, autor, personaj/personaje și vor realiza un desen. Un model de fișă de lectură pe care noi l-am folosit la clasa I poate fi descărcat de aici:http://clasamea.eu/litera-s-mic-de-tipar-povesti-romanesti/.