Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Înmulțirea în concentrul 0-100. Teste

Încă trei săptămâni după vacanța de iarnă vom exersa, vom aprofunda, vom recapitula și vom sistematiza înmulțirea în concentrul 0-100. În ultima săptămână de școală din decembrie am pregătit în acest scop un set de fișe cu exerciții și probleme diverse, avându-i ca protagoniști pe Moș Crăciun și tot ceea ce ține de anotimpul iarna. Fișele pot fi descărcate de aici. Cu siguranță, mă voi gândi la niște materiale care să îmbine tema mediilor de viață cu înmulțirea, conform manualului.

Dar, până atunci, vă propun să lucrați la clasă sau acasă 7 teste ce pot fi folosite fie pentru consolidare, fie pentru (auto)evaluare.

Înmulțirea în concentrul 0-100. Prezentarea testelor

Înmulțirea în concentrul 0-100
Înmulțirea în concentrul 0-100

Încă de la început voi preciza faptul că testele combină sarcini de nivel mediu dificultate  cu cele de nivel ridicat. Ne pregătim și pentru performanță, având în vedere că începând cu luna ianuarie se dă startul concursurilor școlare . Testele nu sunt lungi, fiecare având minim 3 exerciții, maxim 6. Sarcinile de lucru sunt diverse și sunt ordonate de la simplu la complex. Copiii vor fi puși în situația de a exersa înmulțirea, dar și adunarea și scăderea,  în contexte variate. Astfel, ei vor trebui:
– să efectueze corect exerciții de înmulțire în concentrul 0-100, cu 2, uneori cu trei factori;
– să verifice valoarea de adevăr a unor afirmații prin rezolvarea unor calcule simple de înmulțire;
– să calculeze și să completeze enunțurile lacunare cu rezultate obținute prin calcul;
– să completeze în tabel factorul / produsul unei înmulțiri;
– să calculeze și să compare două produse;
-să utilizeze corect terminologia specifică înmulțirii în rezolvarea problemelor;
– să rezolve corect probleme;
– să scrie un număr dat ca produs de factori.
Acolo unde este cazul, exercițiile dispun de spațiu pentru rezolvare. În cazul problemelor, rezolvarea se va face cu plan de rezolvare.

Înmulțirea în concentrul 0-100. Evaluare și autoevaluare

Deși le-am numit teste, seturile de exerciții pot fi folosite ca fișe de lucru în clasă, ca temă pentru acasă sau ca pregătire suplimentară pentru cei care iubesc provocările și matematica. Însă, ele pot fi folosite și ca instrumente de (auto)evaluare. Fiecare test are 100 de puncte din care 10 sunt din oficiu. Pentru fiecare item am specificat în dreptul său punctajul. Spre exemplu, pentru un exercițiu care are 5 situații de rezolvat, fiecare notată cu 2 puncte, am scris ”5x2p=10 puncte”. La finalul testului, pe spațiul special amenajat, se va înregistra punctajul obținut.

Dacă dorim să înregistrăm performanța copilului de-a lungul celor șapte teste, pe penultima pagină a documentului există un tabel cu toate testele și un grafic. Ultima pagină conține răspunsurile la exerciții și probleme.
Testele pot fi lucrate în orice ordine, deși ele sunt numerotate. În funcție de nivelul clasei sau al copilului se poate face o ierarhizare a acestora după gradul de dificultate.