A început școala, dar gândul tuturor este încă la vacanța mare. Multe lucruri sunt de povestit, de aceea, în fiecare an, o activitate este dedicată împărtășirii experiențelor din vacanța de vară. Astfel, facem mai ușoară trecerea către noul an școlar.
Chiar prima lecție din manualul de limba și literatura română aduce în discuție vacanța mare. Prin urmare, materialul pregătit pentru această activitate se pliază și pe sarcinile de lucru prezentate în manual.
Din vacanța mare…la școală. Fișă de lucru
Vom face o scurtă sinteză a celor mai minunate momente ale vacanței utilizând o fișă de lucru. Pe imaginea unei valize copiii vor nota în spațiile prevăzute diferite lucruri referitoare la vacanța de vară. Sunt cinci astfel de spații:
-Locuri pe care le-am vizitat;
-Persoane cu care mi-am petrecut timpul (din familie sau din afara ei, prieteni);
-Ce am făcut în vacanță? (enumerarea câtorva acțiuni);
-Nu voi uita niciodată… (cel mai frumos moment/eveniment din vacanță);
-Am avut o vacanță… (impresii).
Fișa poate fi descărcată de la finalul articolului. Poate fi imprimată pe coli colorate sau albe (în acest caz, copiii pot colora cum doresc). Decupăm pe contur și o lipim în caiete. Pe bilețelul atașat valizei copiii vor completa numele și data.
Recapitularea cunoștințelor din clasa a III-a
Voi folosi această fișă ca pretext pentru reactualizarea cunoștințelor dobândite anul trecut școlar. Este o ocazie de a exersa multe dintre competențele specifice clasei a III-a.
În prima parte a activității copiii vor lucra individual. În completarea spațiilor de pe fișă vor trebui să țină cont de regulile de scriere corectă.
După finalizare, fișele vor fi afișate la tablă și, pe rând, fiecare copil, va prezenta oral ceea ce a notat pe fișă. Vom exersa aici deprinderi de comunicare orală.

Pentru exercițiul următor ne vom concentra atenția asupra răspunsurilor referitoare la locurile vizitate, la persoane, la acțiuni, la însușirile vacanței. Ne vom reaminti astfel părțile de vorbire învățate.
Ultima activitate va consta în redactarea unui scurt text despre ceea ce fiecare copil a considerat a fi momentul de neuitat al vacanței. Iată o ocazie de a ne reaminti părțile unei compuneri și ceea ce este specific fiecăreia, aspecte ce țin de așezarea în pagină, ortografie, punctuație, exprimare. Ne vom reaminti cuvintele care fac legăturile între idei (conectori). Vom apela la recomandările din manual privind redactarea textului, precum și la fișa cu lupa care se află tot în acest document.
Referitor la această fișă, prima sarcina a copiilor va fi de a identifica cele trei părți ale unei compuneri și colorarea cuvintelor care le denumesc. Pentru fiecare dintre ele vor descoperi cuvintele care indică elementele specifice. Tot pe lupă sunt scrise diferite cuvinte care pot fi folosite pentru a trece de la un moment al povestirii la altul. Pe mânerul lupei sunt scrise cerințele de redactare ale unui text scris.
Fișa poate fi folosită și la clasa a II-a și a III-a cu adaptare sarcinilor la specificul de vărstă. Pe site veți mai găsi un alt set de materiale pe această temă. Sunt fișe de lucru din care puteți alege ce se potrivește vârstei copiilor sau preferințelor dumneavoastră. Acestea pot fi descărcate de aici.
Comments are closed.