Managementul clasei Momente speciale

Gânduri, obiective, dorințe la început de an școlar

Am povestit în articolele anterioare despre tema și mesajul clasei a IV-a. Din foarte multe motive ele se concentrează în jurul steluțelor. Puteți afla din acest articol mai multe detalii.
Precum spuneam, în prima zi de școală copiii vor fi întâmpinați cu un mesaj de bun venit scris pe steluțe și afișat la tablă. Pe mese îi așteaptă o surpriză pe aceeași temă. Este vorba despre un set de obiecte (kit pentru un an școlar plin de strălucire l-am numit) și un text care explică semnificația fiecărui obiect.
Pornind de la acestea, pentru a doua zi am pregătit o activitate care va consta în exprimarea unor gânduri, obiective, dorințe la început de an școlar. Activitatea are trei etape pe care le voi descrie în cele ce urmează.

O poveste cu steluțe

Toată vara am căutat o poveste în care să se regăsească mesajul pe care l-am gândit pentru acest an școlar. Și neapărat să aducă în discuție stelele. După îndelungi căutări, la un moment dat, mi-a atras atenția o recenzie realizată de doamna Bianca Mereuță pentru povestea ”Cum să prinzi o stea” de Oliver Jeffers, editura Pandora M. Deși este o carte recomandată copiilor mai mici, mesajul său este valabil la orice vârstă și se potrivește perfect scopului meu. Este o poveste despre perseverență, determinare, răbdare, efort, toate ingredientele necesare pentru îndeplinirea unui vis.

Gânduri, dorințe


Textul este scurt, ușor de înțeles, ceea ce face ca întreaga atenție a copiilor să se concentreze pe descifrarea mesajului. Sunt sigură că și felul în care va fi citit textul va fi de ajutor (intonație, accentuarea unor cuvinte, pauze etc.). Va urma un moment de reflecție iar apoi o scurtă discuție care să facă trecerea spre următorul moment.
O altă poveste cu un mesaj frumos este ”Fetița și steaua” de Octav Pancu-Iași din volumul ”Țaraundevinerajoi”. Aceeași dorință de a avea o stea, eforturi și hotărâre și un borcan de dulceață care face ca lucrurile să fie mai dificile.

Gânduri, obiective, dorințe la început de an școlar

Este momentul în care vom stabili ce ne dorim pentru anul școlar care tocmai a început, la nivel de grup. Vom stabili obiective comune și vom stabili toate ingredientele necesare pentru avea un școlar plin de strălucire. Ca să fie o activitate atractivă, m-am gândit să folosim steluțele cu litere care au compus mesajul de bun venit. Sunt 34, câte una pentru fiecare copil. Ne vom juca puțin cu ele. Pe rând, fiecare copil va alege o steluță și va găsi un cuvânt care începe cu litera respectivă și care denumește un element necesar desfășurării activității noastre de zi cu zi. Putem vorbi de atitudini, relații cu ceilalți, reguli, recomandări, sfaturi, formulate într-un cuvânt sau într-o scurtă propoziție. Important este ca accentul să cadă pe nevoile grupului.
Steluțele vor fi înșiruite în partea de sus a celor două table, urmând ca răspunsurile copiilor să fie scrise sub ele.

Dorințe și obiective personale

Această activitate este dedicată dorințelor și obiectivelor personale. Fiecare copil va așterne pe foaie câteva gânduri. Am văzut pe pinterest o idee care mi-a plăcut foarte mult și pe care am preluat-o. Este vorba despre notarea acestor gânduri, dorințe, obiective pe conturul mâinii copilului trasat pe o foaie (palma și antebrațul).

După finalizarea sarcinii, copiii vor decupa pe contur și lucrările vor fi afișate la tablă, sub steluțe, cu degetele în sus. Acum putem formula și concluzia: țintim spre stele și le vom atinge împreună.