Managementul clasei Momente speciale

Un calendar al sărbătorilor oficiale și neoficiale

Fiecare zi este deosebită în felul său, dar, de-a lungul anului, unele dintre ele au o semnificație aparte, recunoscută oficial și asociată unor evenimente. Altele, în schimb, sărbătoresc anumite aspecte ale vieții de zi cu zi.  Deși nu sunt oficiale, ne fac plăcere. În cele ce urmează avem un calendar al sărbătorilor oficiale și neoficiale, dar și câteva sărbători mai mult sau mai puțin cunoscute. Sunt atât sărbători naționale, cât și internaționale.

De ce un calendar al sărbătorilor oficiale și neoficiale?

În categoria sărbătorilor oficiale intră acele evenimente recunoscute la nivel național sau internațional. Conform wikipedia, în România există 51 de zile de sărbătoare. Vorbim aici și de sărbătorile internaționale, cele mai multe fiind cele recunoscute de ONU.

un calendar al sărbătorilor oficiale și neoficiale
un calendar al sărbătorilor oficiale și neoficiale

Dintre acestea, le-am selectat pe cele care au semnificație istorică, civică,  culturală sau legată de mediul înconjurător. Calendarul poate fi un instrument util în planificarea activităților extrașcolare/extracurriculare sau în conceperea unor proiecte educaționale. De asemenea, poate fi folosit în organizarea unor manifestări/activități specifice. Cred că este important ca elevii să cunoască evenimentele majore. Ei pot fi implicați, în funcție de vârsta lor, în diferite acțiuni desfășurate la nivelul clasei, dar mai ales, la nivelul comunității.

Sărbătorile neoficiale pot fi și ele folosite la clasă ca pretext pentru a discuta despre valori, relații sociale, atitudini. Spre exemplu, ziua în care se sărbătorește cuvântul ”mulțumesc” reprezintă o ocazie perfectă de a vorbi despre politețe sau pentru manifestarea recunoștinței. Chiar dacă nu se organizează o întreagă activitate, un moment cum este întâlnirea de dimineață poate fi dedicat pentru a aminti această sărbătoare.

Calendarul sărbătorilor oficiale și neoficiale –prezentare

Calendarul este creat în word tocmai pentru a putea fi modificat. Fiecare lună a anului se află pe o pagină separată. Sărbătorile au fost scrise într-un tabel căruia i se pot adăuga rânduri în cazul în care doriți să completați lista. Am adăugat si câte o imagine care, cred eu, are legătură cu luna respectivă (imaginea poate fi înlăturată / înlocuită / micșorată).

Sărbătorile pe care le-am inclus în listă sunt preluate de pe site-ul wikipedia. Mult mai multe găsiți însă la adresa calendar.city-star.org, unde, pe lângă cele oficiale, apar multe sărbători care mai de care mai năstrușnice. Calendarul poate fi imprimat și afișat în clasă lângă calendarul naturii, spre exemplu.