Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

Texte pentru dictare sau transcriere. Punctuația

Texte pentru dictare sau transcriere

Faptul că am învățat toate semnele de punctuație nu înseamnă că exersarea folosirii corecte a acestora se oprește aici. O oarecare cunoașterea teoretică a regulilor de utilizare a acestora nu este totuna cu aplicarea acestora în procesul scrierii sau cu intonarea adecvată a propozițiilor în citirea textelor. De aceea, pentru consolidarea deprinderilor de folosire corectă a semnelor de punctuație, am pregătit zece texte pentru dictare sau transcriere. Ele pot fi descărcate de la finalul articolului.

Texte pentru dictare sau transcriere

Am creat aceste scurte text având în vedere prevederile programei școlare pentru clasa a II-a. Textele conțin doar semnele de punctuație învățate. Nu sunt lungi (în medie, 50 de cuvinte), iar cuvintele utilizate fac parte din vocabularul activ al copiilor. În cazul în care apar alte fenomene de limbă cu care copiii nu sunt familiarizați, înaintea dictării textului obișnuiesc să le atrag atenția asupra lor. Le spun cum se scriu corect cuvintele respective. Și, tocmai pentru a evita astfel de situații, în textele create nu apar, spre exemplu, ortograme pentru că, până în acest moment, nu au fost predate.

Textele pot fi folosite atât pentru dictare, cât și pentru transcriere. Chiar dacă suntem la jumătatea clasei a II-a, transcrierea încă este folosită pentru exersarea scrierii corecte. Odată cu trecerea la scrierea pe spațiul de scris dictando, ea devine un exercițiu de așezare în pagină, de respectare a formei, dimensiunilor și proporțiilor literelor, de scriere caligrafică. Un exercițiu de transcriere poate avea și o componentă creatoare. Putem să le cerem copiilor, spre exemplu, să continue textul cu una- două replici/propoziții/alte informații. O altă sarcină ar putea fi transcrierea selectivă a unor propoziții, spre exemplu al celor care au semnul exclamării la final.

Alte sarcini de lucru pe baza textelor date

Pe lângă transcrierea textului sau scrierea sa după dictare, pot fi formulate și alte sarcini de lucru. Faptul că ele se află într-un document word ne ajută să adaptăm forma și conținutul la diverse cerințe. Iată câteva exemple:
-inserarea unor spații pentru completarea semnelor de punctuație corespunzătoare;
-exerciții de continuare a textului cu un set de replici sau cu un număr dat de enunțuri;
-exerciții în care apar semne de punctuație sau cuvinte scrise incorect cerându-le copiilor să descopere greșelile și să transcrie textul corect;
-exerciții de explicare a utilizării semnelor de punctuație întâlnite.

De asemenea, aceste texte pentru dictare sau transcriere pot fi un punct de plecare în crearea altor texte care să corespundă unor fenomene de limbă ce nu apar aici. Putem modifica timpul verbelor pentru scrierea unor cuvinte cu cratimă. Pot fi înlocuite cuvinte sau introduse alte noi pentru scrierea cu m înainte de p sau b, cu â și î, cu grupurile de litere, cu diftongi, cu x etc.

Comments are closed.