Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

Scrierea corectă a cuvintelor care conţin consoana m înainte de b şi p

Pentru lecția al cărei subiect este scrierea corectă a cuvintelor care conţin consoana m înainte de b şi p am ales metoda cubului. Alegerea nu este întâmplătoare deoarece la matematică și explorarea mediului am discutat despre cub și cuboid. De aceea, am ales ca decuparea pe contur a desfăşurării unui cub și asamblarea acestuia să se realizeze la finalul orei de comunicare în limba română, după rezolvarea sarcinilor de lucru scrise pe fețele cubului.

Metoda cubului

Pentru că este prima dată când lucrăm apelând la această metodă și pentru că este o lecție de predare, am preferat desfășurarea frontală a activității deși, de obicei, este o metodă care se aplică în grupuri mici.

Fiecare copil a primit o foaie cu cubul desfășurat și o fișă cu sarcinile de lucru. Pe fiecare față a cubului au fost notate cuvintele care denumesc operațiile ce urmează a fi făcute de elevi: descrie, compară, analizează, asociază, aplică, argumentează. Pe fișa de lucru apar exercițiile corespunzătoare acestora. Fețele cubului vor fi colorate progresiv pe măsura realizării sarcinilor. Fișa de lucru apare atât în format pdf, cât și în format word cu diferența că în primul document, la final, spațiul mi-a permis inserarea unui joc (”Careul cuvintelor”).

Scrierea corectă a cuvintelor care conţin consoana m înainte de b şi p . Fișă de lucru

Scrierea corectă cu m înainte de b și p
Scrierea corectă cu m înainte de b și p

Fișa de lucru pentru scrierea corectă a cuvintelor care conţin consoana m înainte de b şi p cuprinde sarcini de lucru pentru fiecare față a cubului:

1.Descrie

Pentru că este o lecție de transmitere/însușire de noi cunoștințe vom începe cu identificarea unor cuvinte care conțin grupurile de consoane mp sau mb, pronunțarea lor corectă, despărțirea în silabe și deducerea regulii. Aceasta va fi completată pe fișa de lucru, iar pe caiet vom lipi imaginea unei cărți pe care apare regula însoțită de exemple. Această imagine poate fi descărcată la dimensiune mare pentru a fi afișată în clasă de aici.

Propozițiile pe care se face identificarea cuvintelor au legătură cu personajul din ”Cartea cu Apolodor”. În varianta word, textul poate fi înlocuit cu un altul, potrivit celui studiat la clasă.
Următoarele exerciții sunt pentru fixare și consolidare, după cum urmează:

2. Compară

Aici avem o listă de cuvinte în care, în fața consoanelor, cu excepția lui p și b apare consoana n. Prin comparație se va întări regula de scriere cu m înainte de b și p.

3. Analizează

Pornind de la ideea că regula a fost înțeleasă și reținută trecem la aplicarea ei în exerciții:
-Alegerea consoanei potrivite (m sau n) în scrierea unor cuvinte date și completarea corectă a acestora;
-Dictare selectivă – un scurt text din care copiii vor scrie doar cuvintele în care se aud grupurile de consoane mp sau mb.

4. Asociază

Aici avem un exercițiu simplu de asociere a imaginilor date cu cuvintele corespunzătoare. Pentru complicarea sarcinii, pe lângă cuvintele scrise deja, se poate nota varianta incorectă, cu n înainte de p și b.

5. Aplică

În această etapă sarcinile de lucru presupun:
-obținerea unor cuvinte noi prin așezarea în fața cuvintelor date a particulei ”îm”;
-găsirea unor cuvinte cu sens asemănător celor date, cuvinte care conțin grupurile de consoane mp, mb;
-crearea unui scurt text cu cuvintele de sprijin date.

6. Argumentează

Exercițiul îi pune pe copii în situația de a alege varianta corectă pentru scrierea unor cuvinte date și argumentarea orală a alegerii făcute. Lecția se poate încheia cu un concurs în care copiii, într-un timp dat, vor încerca să scrie cât mai multe cuvinte care conțin grupurile de consoane mp sau mp. Acest lucru  se poate realiza pe burtica pinguinului din documentul pdf.