Comunicare în limba română clasa întâi

Semne grafice. Fișe de lucru pentru perioada preabecedară

Pentru perioada preabecedară am pregătit fișe cu ajutorul cărora vom exersa semnele grafice. Documentul pus la descărcare la finalul articolului conține fișe pentru șapte semne grafice.

Fișe cu semne grafice

Fișele conțin acele semne grafice care se regăsesc în manualul de Comunicare în limba română. Vom exersa liniuța oblică, , bastonașul, cârligul, semiovalul, ovalul, bucla și nodulețul.

Pe fiecare pagină sunt câte 6 fișe de dimensiune mică. Le-am realizat așa deoarece ele vor fi lipite în caietele copiilor.

Conținutul fișelor

Conținutul acestor fișe este asemănător într-o oarecare măsură celui pentru exersarea literelor de mână. Pe cele din urmă le găsiți pe site în acest articol.

Pentru fiecare semn grafic sunt patru cadrane. Am gândit utilizarea acestor fișe ca exercițiu premergător scrierii în caietul tip I. Astfel, toate sarcinile au ca scop familiarizarea copiilor cu forma semnului grafic și cu sensul, direcția pe care mâna o va urma în scrierea sa.

În primul dintre ele copiii vor trasa semnul grafic urmând conturul punctat dat. Astfel de exerciții am realizat și în clasa pregătitoare la trasarea literelor de tipar și vom face și în clasa I la scrierea literelor de mână. Chiar există pe site un document în care literele au conturul punctat.

Al doilea cadran este gol deoarece aici copiii vor exersa liber semnul grafic încercând să-i redea forma corectă, mărimea, înclinarea corespunzătoare, să scrie semnul fără să ridice creionul de pe hârtie.

Semne grafice. Exersarea continuă

Cu al treilea cadran trecem la scrierea pe spațiul tip I. Suntem la început de drum, abia facem cunoștință cu acest spațiu ce pare un amalgam de linii punctate și continue, orizontale și oblice. De aceea, am marcat cu verde spațiul continuu de scris și cu roșu spațiul punctat. Având aceste repere, copiii se pot orienta mai ușor în spațiul de scris.

Ultimul cadran este din nou liber. În acest spațiu copiii vor avea ocazia să își pună la încercare imaginația și să creeze desene ce au ca punct de pornire și element central semnul grafic pe care l-au exersat. Spre exemplu, bastonașul poate fi al umbrelei sau poate fi transformat într-o acadea.

Toate aceste fișe cu semne grafice vor fi lipite apoi în caietele copiilor pe pagina destinată fiecărui semn grafic în parte.