Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Literele a, m, t, i. Fișe de antrenament grafic

De săptămâna viitoare începem scrierea literelor de mână. Am pregătit câteva fișe de antrenament grafic pentru literele mici și mari pe care le vom învăța în această unitate. Este vorba despre literele a, m, t, i.

Le-am numit fișe de antrenament grafic deoarece le vom utiliza pentru exersarea literelor înainte de a trece la scrierea pe caietul tip I. Copiii vor avea ocazia să se familiarizeze cu litera nouă și să o exerseze în diferite contexte.

În documentul de la finalul articolului există câte o astfel de fișă pentru fiecare dintre cele patru litere. Litera mică și cea mare sunt pe aceeași pagină.

De asemenea, am introdus o fișă separată pentru scrierea cuvântului „mama”. În cele ce urmează voi enumera sarcinile de lucru întrucât acestea nu sunt scrise pe fișe.

Literele a, m, t, i. Sarcini de lucru

În general, fișele sunt concepute pe aceeași structură. Sunt și situații în care, pentru a evita monotonia, am introdus exerciții diferite.

Așa cum spuneam mai sus, pe prima jumătate a paginii se exersează litera mică, cea de a doua parte fiind dedicată literei mari de mână. Dacă se dorește, se pot obține două fișe separate ce pot fi lipite apoi în caietele copiilor.

Pentru fiecare literă există cinci cadrane cu sarcini diferite. Primul dintre ele conține un material-suport pe care copiii vor încercui litera de tipar indicată în casetă. Vom găsi un text scurt, o poezie, o ghicitoare sau pur și simplu cuvinte. Spre exemplu, la literele mari de tipar, elevii vor colora etichetele care conțin nume potrivite copiilor din imagini sau nume de țări. Cu condiția ca denumirile acestora să înceapă cu litera în cauză.

Este și o bună ocazie de a exersa cititul.

Literele a, m, t, i. Antrenament grafic

Al doilea și al treilea cadran sunt pentru exersarea literei de mână. Acest lucru se va realiza mai întâi pe conturul punctat al literei. Apoi, pe conturul unei imagini sau a literei mari de tipar, copiii vor scrie liber litera mică sau mare de mână.

Tot pentru exersarea literei de mână este și următorul cadran. Am introdus aici spațiul de scris tip 1. Astfel, după trasarea câtorva litere, copiii pot exersa scrierea în caiet.

Literele a, m, t, i. Jocuri

Ultimul cadran este pentru cei care termină mai repede sau pentru a încheia activitatea de scriere într-o notă jucăușă. La fișele cu litere mici de mână există câte trei imagini. În caseta de sub fiecare dintre ele copiii vor scrie un număr egal de litere de mână cu numărul sunetelor corespunzătoare din cuvânt. Este un exercițiu util de analiză și sinteză fonetică.

La literele mari de tipar avem câteva joculețe. Spre exemplu, la A, copiii vor descoperi regula șirului și vor continua cu scrierea următoarelor trei litere din șir. La litera M vor colora drumul melcului până la litera M de mână. La litera I vor colora floarea conform codului culorilor.

Fișă pentru cuvântul „mama”

„Mama” este primul cuvânt pe care îl vom scrie folosind literele învățate, de aceea are o fișă specială. Pe pagină sunt de fapt două fișe identice, tot cu câte cinci cadrane.

Mai întâi vom exersarea legarea literelor a și m și vom scrie, pe contur punctat, „ma”, respectiv „am”. În al doilea cadran scriem cuvântul „mama”.

Al treilea cadran conține o scurtă poezie pentru mama. Pe spațiile libere copiii vor scrie cuvântul „mama”, o dată cu m, o dată cu M.

Urmează cadranul cu spațiu de scris tip I pe care vor scrie cuvintele/silabele deja exersate pe contur punctat.

În ultimul cadran vom scrie însușiri care o descriu pe mama. Aceste cuvinte vor conține literele date la începutul cuvântului, în interior sau la final. Același exercițiu este și pe fișa literei t pentru cuvântul „tata”.