Clasa întâi Matematică și explorarea mediului clasa întâi

Exerciții și jocuri de orientare spațială

Am început recapitularea la Matematică și explorarea mediului în clasa I cu câteva exerciții și jocuri de orientare spațială și de localizare a obiectelor (în sala de clasă, spre exemplu). Ne pregătim de scrierea pe caietul tip I și astfel de exerciții sunt utile și pentru orientarea în spațiul de scris.

Voi descrie exercițiile și jocurile pe care le-am pregătit pentru două lecții de matematică. Sunt simple, ușor de pus în practică și de mare efect în rândul copiilor

Exerciții de orientare spațială

În prima lecție am reactualizat noțiuni precum stânga, dreapta, sus, jos, folosind desenul. Am tăiat o coală A 4 în patru părți egale și pe fiecare dintre ele, la mijlocul foii, am desenat un copac. Mai exact, trunchiul și trei ramuri astfel poziționate încât una să fie orientate spre stânga, una spre dreapta, iar a treia în mijloc.

Copiii au primit câte un astfel de desen. Le-am explicat ce urmează să facem: vor desena anumite elemente respectând indicațiile mele. Am început cu ramurile copacilor. Sarcinile au sunat cam așa:
-pe ramura din stânga desenează 3 frunze verzi;
-pe ramura din dreapta desenează patru frunze galbene;
-pe ramura din mijloc desenează șase Frunze portocalii.

orientare spațială
Orientare spațială-1

Apoi, am continuat cu alte indicații. Le-am cerut să deseneze în partea stângă a foii un soare, iar în dreapta trei norișori albaștri. Jos, în partea dreaptă a copacului au desenat o minge, iar în stânga acestuia trei flori. Ne-am oprit aici și, cu ajutorul lor, pentru verificare, am realizat la tablă un astfel de desen.

Un alt exercițiu a urmărit localizarea obiectelor din clasă. L-am numit „Arătă-mi ce îți spun!”. Folosindu-și doar mâna, copiii au indicat anumite obiecte din clasă. Un exercițiu necesar, mai ales că sala de clasă este nouă pentru ei.

În a doua lecție ne-am pus brațele la treabă. Cu ajutorul lor, am arătat pozițiile orizontal, vertical, oblic. Până la urmă a ieșit un exercițiu de mișcare în care brațele s-au mișcat conform comenzii date de mine.

Joc de orientare spațială. Agrafele

Tot în a doua lecție, după exercițiul descris mai sus, ne-am jucat un joculeț folosind agrafe de birou mari și colorate. Jocul s-a desfășurat în perechi. Fiecare pereche a primit câte cinci agrafe de culori diferite și câte o foaie mică de hârtie. Între cei doi copii am așezat penarele în formă de paravan, căci așa impune regula jocului.

orientare spațială
Orientare spațială-2

Unul dintre copiii din fiecare pereche a luat agrafele și le-a așezat pe masă în ce formă a dorit, fără să le prindă unele de altele (să formeze un lanț). Cu grijă ca celălalt coleg să nu vadă ce a construit el.
Și acum începe jocul. Copilul cu agrafele îi spune celuilalt în ce poziție a așezat una dintre agrafe și culoarea ei (exemplu: agrafa roz e așezată jos, orizontal). Colegul său, pe foaia de hârtie primită, desenează o linie de culoare roz, în poziție orizontală. Se continuă până când sunt luate la rând toate agrafele.

Se confruntă desenul cu modul în care au fost așezate agrafele pe masă și se corectează greșelile dacă este cazul. Jocul se repetă, copiii făcând schimb de roluri.

La final, am reflectat împreună asupra rezultatelor obținute. Copiii au simțit pe pielea lor cât de important este să transmitem mesaje clare și corecte. Cât de important este să ascultăm cu atenție (ascultare activă). Și, bineînțeles, că orice ocazie de exersare este binevenită. De aceea, le-am și recomandat să se joace cu părinții, cu frații sau cu prietenii. În loc de agrafe se pot folosi la fel de bine bețișoare sau creioane colorate.

Desenează după indicații

Am încheiat lecția cu un alt joculeț cu care copiii erau familiarizați din clasa pregătitoare. Așadar, regulile au fost doar reamintite.

Este vorba despre realizarea unui desen pornind dintr-un punct și urmând indicațiile date prin săgeți. Am descris în acest articol cum se realizează desenele. De asemenea, găsiți câteva fișe , unele mai simple, altele un pic mai solicitante.