Clasa a doua Clasa a treia Comunicare în limba română clasa a doua Limba și literatura română clasa a treia

Scrierea corectă a cuvintelor ”nai” și ”n-ai”

În cele ce urmează vă prezint câteva materiale pe care le-am folosit pentru scrierea corectă a cuvintelor ”nai” și ”n-ai”. Ele pot fi folosite pe parcursul lecției, de la momentul învățării regulilor de scriere până la fixarea/consolidarea cunoștințelor. Este vorba despre trei fișe pe care le veți găsi în documentul de la finalul articolului. Ele pot fi imprimate și lipite în caietele copiilor.

Scrierea corectă a cuvintelor „nai” și „n-ai”. Reguli

Scrierea corectă a cuvintelor ”nai” și ”n-ai”

Așa cum am procedat și în alte situații de ortografie, pentru învățarea regulilor de scriere am apelat la planșa creată pentru cuvintele ”nai” și ”n-ai”. Planșa poate fi descărcată de aici și imprimată la dimensiunea dorită.

În documentul atașat acestui articol această imagie se regăsește la dimensiune mai mică, pentru a putea fi liptă în caiete.

Regulile de scriere corectă vor fi observate și formulate pe baza exemplelor oferite. Pornind de la acestea, copiii vor alcătui propriile enunțuri.

Fișe de lucru

Documentul conține și două fișe de lucru. Prima dintre ele, realizată la dimensiune A5, conține și ea regulile de scriere completate de patru sarcini de lucru:

-Completarea unor enunțuri cu cuvintele nai sau n-ai, aplicând corect regulile de scriere;
-Transformarea, după model, a cuvintelor ”nu ai” în forma care impune folosirea cratimei (”n-ai”);
-Integrarea în enunțuri proprii a cuvintelor ”nai” și ”n-ai”;
-Crearea unui dialog între greier și furnică în cadrul căruia să fie introduse și cuvintele ”nai” și ”n-ai”.

Cea de a doua fișă, realizată pe imaginea unui cadou, le aduce în dar copiilor o sarcină de lucru care constă în alcătuire de propoziții cu cuvintele date.

Am introdus aici toate situațiile care necesită mare atenție pentru ca scrierea să fie corectă și cu care noi am făcut cunoștință până acum.

Pe site, la capitolul ”Ortografie”, veți găsi materiale asemănătoare pentru exersarea scrierii corecte în diverse situații. Pentru scrierea corectă a cuvintelor ”nai și ”n-ai” vă invit să descărcați documentul de mai jos.