Clasa a treia Limba și literatura română clasa a treia

Scrierea și pronunțarea corectă a unor cuvinte

Probabil că scrierea și pronunțarea corectă a unor cuvinte sună cam vag, de aceea voi preciza despre ce este vorba în lecția pe care o voi prezenta în cele ce urmează. Așadar, ne vom reaminti:

-scrierea corectă a cuvintelor sa/s-a, sau/s-au, într-o/într-un, dintr-o/dintr-un
-scrierea și pronunțarea corectă a cuvintelor care conțin
-scrierea și pronunțarea corectă a cuvintelor care conâin grupuri de litere
-scrierea și pronunțarea corectă a cuvintelor care conțin grupuri de sunete (diftongi)

Toate situațiile de mai sus vor fi cuprinse într-o cărticică cu patru file, cărticică ce poate fi descărcată din arhiva de la finalul articolului.

Scrierea și pronunțarea corectă a unor cuvinte. Descrierea jocului

Scrierea corectă a unor cuvinte
Scrierea corectă a unor cuvinte

În articolul precedent am prezentat un joc didactic pentru adunarea și scăderea numerelor naturale în concentrul 0-1000. Tema jocului a fost aventura unor pirați pricepuți la matematică. Pe parcusul jocului, după rezolvarea corectă a exercițiului, fiecare copil a primit drept recompensă o ”monedă de aur”. Pe una din fețele acesteia am pregătit pentru lecția de recapitulare la limba și literatura română câteva exerciții.

Pentru că lecția de matematică s-a finalizat cu imaginea unui pirat fericit lângă un cufăr cu monede, am continuat ideea spunându-le copiilor că respectivul pirat, numărând monedele, a descoperit că unele dintre ele nu pot fi folosite. Motivul este ceea ce este inscripționat pe ele. Este vorba despre enunțuri care conțin unul, două sau chiar trei cuvinte scrise greșit. Sarcina noastră va fi să îl ajutăm pe pirat să repare greșelile descoperite. Precizez că există și enunțuri în care toate cuvintele sunt scrise corect.

Cartonașele cu monede se găsesc alături de filele cărții în documentul de la finalul articolului. Ele sunt așezate pe patru pagini, câte una pentru fiecare din situațiile de scriere corectă prezentate mai sus. Chiar le-am imprimat pe patru nuanțe de galben pentru a fi mai ușor de deosebit.

Cum s-a desfășurat jocul?

Fiecare copil a primit câte o monedă. La semnalul meu, fiecare a citit enunțul și a corectat cuvintele scrise greșit dacă a fost cazul. Am proiectat ultimul slide al prezentării powerpoint de la matematică și i-am invitat pe copii la tablă, pe rând, să citească enunțul, să ne spună dacă a găsit cuvinte scrise greșit și cum le-a corectat. În acest fel ne-am reamintit regulile de scriere și pronunțare corectă învățate în clasa a II-a. Având aceeași nuanță de galben a fost simplu să îi invit la tablă pe copiii pe  a căror monedă se regăsea o astfel de situație.  Monedele au fost prinse cu magnet pe imaginea proiectată pe tablă. În locul acesteia poate fi folosită o imagine reprezentând un cufăr (un blockposter poate fi descărcat de aici).

Realizarea cărții

Primul pas a fost decuparea pe contur a celor patru file. Ca să fie ușor de folosit, am completat câte o filă pe rând. În dreptul fiecărei situații există o casetă cu trei rânduri de scris. Aici am extras din enunțurile citite de copii situația potrivită  și am notat-o în caseta corespunzătoare. În spațiul rămas liber copiii au scris un exemplu propriu.

La final, cele patru file au fost așezate una peste cealaltă și capsate pe marginea din stânga. Cărticica poate fi completată fără a utiliza obligatoriu enunțurile scrise pe monede. Exemplele pot fi extrase dintr-un text-suport sau pur și simplu completate individual de fiecare copil sau împreună cu întreaga clasă.