Clasa a treia Matematică pentru clasa a treia

Adunarea și scăderea numerelor naturale în concentrul 0-1000

Prima zi a săptămânii…prima oră…Prea somnoroși? Cu gândul la weekend? Nicio problemă! Gașca Zurli ne pune în mișcare cu cântecul său, ”Pirații”. Nu l-am ales întâmplător. Pentru lecțiile de recapitulare a cunoștințelor din clasa a II-a, atât la limba și literatura română, cât și la matematică am conceput două jocuri având ca pretext pirații și vânătoarea de comori. În acest articol voi prezenta jocul didactic pregătit pentru adunarea și scăderea numerelor naturale în concentrul 0-1000.

Adunarea și scăderea numerelor naturale în concentrul 0-1000

Conform programei școlare de clasa a II-a, competențele specifice pe care le-am avut în vedere atunci când am conceput jocul au fost:
1.4. Efectuarea de adunări şi scăderi, mental şi în scris, în concentrul 0-1000, recurgând la numărare şi/sau grupare ori de câte ori este necesar;
1.6. Utilizarea unor denumiri şi simboluri matematice (sumă, total, termenii unei sume, diferenţă, rest, descăzut, scăzător, produs, factorii unui produs, cât, deîmpărţit, împărţitor, <, >, =, +, -, ·, 🙂 în rezolvarea şi/sau compunerea de probleme;
5.2. Rezolvarea de probleme de tipul a±b=x; a±b±c=x în concentrul 0-1000; a·b=x; a:b=x, în concentrul 0-100, cu sprijin în obiecte, imagini sau reprezentări schematice.

Întreaga lecție are ca suport o prezentare powerpoint pe care  o puteți descărca de la finalul articolului și care cuprinde toate sarcinile de lucru. Aceasta conține  zece slide-uri al căror conținut va fi prezentat în cele ce urmează.

Pirați în căutarea comorii

Adunarea și scăderea numerelor naturale în concentrul 0-1000
Pirați în căutarea comorii

Slide-ul 1 . Materialul debutează cu denumirea jocului, făcând astfel legătura cu ora de muzică și mișcare.

Slide-ul 2. Conține un mesaj în care șeful echipajului se adresează mateloților informându-i că urmează o nouă aventură la finalul căreia vor aduna multe monede de aur. Și, pentru că orice țintă presupune și un plan, acesta va fi prezentat pe slide-ul următor.

Slide-ul 3. Am ajuns la momentul anunțării obiectivelor lecției. Acestea apar enumerate pe pânzele corabiei. Pe steaguri apar condițiile îndeplinirii lor: corectitudinea și viteza de calcul. Vântul fiind prielnic, pornim la drum.

Slide-ul 4. Nu trecem direct la rezolvarea de exerciții și probleme, nu înainte de a ne reaminti terminologia matematică specifică adunării și scăderii. Ea este prezentată sub forma unui cod secret al piraților.

Slide-ul 5. A sosit și momentul lucrului efectiv mânați de îndemnul papagalui Rocco. Începem cu adunări și scăderi în concentrul 0-1000, fără și cu trecere peste ordin. În partea de sus avem o coloană cu adunări și una cu scăderi. Pe rând, copiii ies la tablă și efectuează calculele, începând cu prima coloană. După rezolvarea fiecărui exercițiu, dați click și apare rezultatul, iar la al doilea click, în dreptul său, se va așeza o monedă de aur. În partea de jos avem două exerciții cu mai multe operații pentru a ne reaminti și ordinea efectării acestora. Pentru fiecare operație se primește câte o monedă.

Până în acest moment, pirații au câștigat 13 monede. Pentru lecția de limba română am pregătit 34 de monede din carton și m-am gândit că le putem folosi și la matematică. Pentru ca cei mici să nu vadă ce scrie pe ele, le voi așeza eu la tablă, cu partea nescrisă la vedere. Ca să ne relaxăm după prima încercare cântăm măcar refrenul cântecului ”Pirații”.

Jocul continuă…

Slide-ul 6. În mod asemănător funcționează și acest slide. Sarcina de lucru este efectuarea probei prin adunare și prin scădere. Pentru fiecare exercițiu se primesc câte două monede.

Slide-ul 7. Provocarea continuă cu aflarea termenului necunoscut. După efectuarea fiecărui exercițiu putem verifica cu un click corectitudinea rezultatului și cu un altul obținem monedele câștigate.

Slide-ul 8 și slide-ul 9 ne aduc probleme a căror rezolvare se va face frontal, la tablă.

Slide-ul 10 este cel care anunță finalul căutării de comori și prin care copiii sunt felicitați pentru modul în care au reușit să duc la bun sfârșit misiunea și să îndeplinească toate obiectivele. Adunarea și scăderea numerelor naturale în concentrul 0-1000 nu pune probleme îndrăzneților pirați.

Acum mai rămâne doar să așeze monedele de pe tablă în cufăr, lucru ce se va dovedi cam complicat după cum vom vedea în lecția de limba română și în articolul următor. Tot de acolo pot fi descărcate imaginile cu monede.

Comments are closed.