Timp de două săptămâni vom învăța despre numerele naturale în concentrul 0-10000. Prima lecție – formarea, scrierea și citirea numerelor naturale de la 0 la 10000 – îl are ca invitat special pe Aricel, unul dintre personajele textului ”Marea întrecere”, text pe care îl vom studia la limba și literatura română. Cu ajutorul său vom face primii pași în universul numerelor mai mari decât 1000 și vom învăța despre formarea, scrierea și citirea numerelor naturale de la 0 la 10000. În acest scop am pregătit câteva fișe pe care le puteți descărca de la finalul articolului.
Formarea, scrierea și citirea numerelor de la 0 la 10000. Predare
La fel ca în anii trecuți, vom apela la imagini și reprezentări ale numerelor prin simboluri, urmând să folosim apoi prima fișă din document. Vom porni de la ceea ce copiii știu deja despre formarea numerelor (10 unităţi de un anumit fel formează o unitate nouă, mai mare) și, prin analogie, vom descoperi că 10 sute formează o mie. Aceste informații se regăsesc în partea de jos a fișei.
Tot acum vom introduce noţiunile de: ordin (ce reprezintă numărul de ordine în scrierea numărului: unităţile vor fi numite unităţi de ordinul întâi, zecile –unităţi de ordinul doi, sutele –unităţi de ordinul trei, unităţile de mii –unităţi de ordinul patru, zecile de mii –unităţi de ordinul cinci) şi clasă (o structură nouă formată dintr-un grup de trei ordine consecutive: ordinele întâi, doi şi trei formează clasa unităţilor, ordinele patru, cinci şi şase -clasa miilor, sugerând astfel că procedeul poate fi aplicat în continuare la nesfârşit, deci că există numere naturale oricât de mari).
Fișa conține un tabel cu clasele și ordinele în care copiii vor nota numere dictate. În dreapta acestuia se află un alt tabel cu spațiu pentru scrierea cu litere a numerelor date. Pentru citirea numerelor de mare ajutor ne-a fost materialul numit Matematicar de la NumLit.
Formarea, scrierea și citirea numerelor de la 0 la 10000. Fixarea cunoștințelor, consolidare sau evaluare
Fișele care urmează pot fi folosite în aceeași lecție, în momentul fixării cunoștințelor sau în lecții viitoare în scopul consolidării/evaluării competențelor formate.
Descrierea fișelor
Aricel este foarte generos cu sarcinile de lucru. Fișa poate fi utilizată pe parcursul mai multor lecții, chiar la compararea, ordonarea și rotunjirea numerelor până la 10000. Voi descrie mai jos câteva activități.
Activitatea 1. Activitate frontală
Deși pe corpul ariciului apar deja niște numere scrise, noi nu le vom folosi în această primă activitate. Ele sunt pentru a doua activitate care poate fi desfășurată individual sau în perechi. Eu am ales varianta lucrului în perechi de aceea, pentru imprimare, voi alege fișa pe care scrie ”activitate în perechi”. Pe o pagina sunt două fișe cu numere diferite, câte una pentru fiecare membru al perechii.
Prima sarcină de lucru constă în scrierea după dictare a unor numere pe anumite părți ale ariciului. Spre exemplu, pentru primul număr cerința va suna astfel: ”Scrie numărul 3479 pe măr”. Continuăm dictarea cu scrierea numerelor pe botic, pe lăbuțe, pe ochi, pe ureche. După verificarea frontală a corectitudinii scrierii acestor numere, celelalte sarcini vor fi rezolvate pe caietul de matematică. Acestea se bazează pe numerele dictate și se pot referi la:
-scrierea numerelor cu litere;
-descompunerea numerelor;
-încercuirea/colorarea numerelor pare/impare;
-identificarea, într-un număr, a cifrei unităţilor / zecilor / sutelor / miilor;
-precizarea succesorului, predecesorului, răsturnatului fiecărui număr dictat.
Activitatea 2. Activitate individuală sau în perechi
Aici vom lucra cu numerele scrise pe triunghiurile (țepii) de pe corpul ariciului. Fie că alegem varianta individuală, fie pe cea în perechi, pe lângă fișa cu ariciul avem nevoie de fișa cu sarcina de lucru. Aceasta constă în identificarea numerelor care îndeplinesc anumite condiții prin colorarea triunghiurilor corespunzătoare, respectând codul culorilor. Pentru activitatea individuală este necesar ca fiecare copil să primească o fișă cu cerințele. Pentru cea în perechi, este suficientă o fișă pentru doi copii, iar fiecare copil are cinci numere diferite de ale colegului său. Ei citesc împreună cerința și fiecare caută pe fișa sa numărul. După identificare și colorare, împreună, copiii verifică dacă rezolvarea este corectă. Activitatea se poate desfășura sub formă de concurs. Câștigă perechea care a terminat prima și care a identificat corect toate numerele.
Alte activități pe baza fișei
Așa cum menționam mai sus, fișa poate fi folosită și în lecțiile următoare. Spre exemplu, și pentru aceste numere pot fi create sarcini asemănătoare celor descrise pentru numerele dictate. Pornind de la aceste numere se poate da startul numărării cu pași dați. De asemenea, numerele pot fi folosite atunci când învățăm compararea, ordonarea sau rotunjirea numerelor naturale.
Tot pentru lecțiile următoare am pregătit un nou set de fișe cu tematică de toamnă pentru activitatea ”Numărul zilei”, activitate pe care noi am desfășurat-o și în clasa a II-a pentru numere formate din trei cifre. Mai multe detalii, precum și materialele vor fi disponibile într-un articol viitor. Dacă doriți să îl invitați pe Aricel în orele de matematică, în documentul de mai jos se află materialele descrise.