Clasa întâi Matematică și explorarea mediului clasa întâi

Probleme…în lumea animalelor

Rezolvarea de probleme parcurgând toate etapele metodei analitice a fost cea mai mare provocare pentru elevii clasei întâi. Deși aparent o activitate simplă ținând cont că problemele au cel mult două operații, pentru cei mici este un proces destul de dificil care necesită atenție, răbdare și o serioasă exersare. Materialul prezentat mai jos conține câteva probleme pentru finalul clasei întâi, dar și pentru o bună parte din clasa a doua, mai exact probleme în lumea animalelor.

Probleme – etape în rezolvarea unei probleme

Odată ce au fost însușite operațiile de adunare și scădere, scrisul și cititul, rezolvarea de probleme implică un efort considerabil din partea elevului ce este pus în situația de a parcurge individual mai multe etape. Acestea presupun:
– cunoașterea și înțelegerea enunțului problemei;
– analiza problemei şi întocmirea planului logic, cu efectuarea operaţiilor corespunzătoare succesiunii judecăţilor din planul logic;
– organizarea şi redactarea întregii rezolvări a problemei;
– activităţi suplimentare: verificarea rezultatului, scrierea rezolvării sub formă de exerciţiu, găsirea altei căi sau metode de rezolvare, generalizare,  compunere de probleme după o schemă asemănătoare.

Copiii întâmpină dificultăţi în rezolvarea problemelor simple, din pricina neînţelegerii relaţiilor dintre date (valori numerice), text şi întrebare. Valorile numerice sunt greu legate de conţinut şi de sarcina propusă în problemă şi pentru că numerele exercită asupra copiilor o anumită fascinaţie, care îi face să ignore conţinutul problemei. Un alt grup de dificultăţi apare din pricina limbajului matematic, de aceea, copiii trebuie să învețe să traducă textul unei probleme în limbajul operaţiilor aritmetice.

Probleme în lumea animalelor. Detectivi în misiune

Dacă problema prezintă o situație concretă, interesantă, familiară, provocatoare pentru copii, șansele ca aceștia să se implice activ în rezolvare devin mai mari. De aceea, problemele prezentate în lucrarea ”Detectivi în misiune. Probleme pentru copii isteți” vin ca o provocare având ca pretext probleme în lumea animalelor.

Bufnița cea înțeleaptă și pinguinul-detectiv au rolul de a primi și de a rezolva problemele cu care se confruntă viețuitoarele. Copilul este învitat să facă parte din echipă și să participe la deslușirea ”misterelor” prezentate în mesajul fiecărui animal. Textul problemei este formulat la persoana întâi și este însoțit de imaginea personajului care are o problemă de rezolvat.

Lucrarea conține un număr de 61 de provocări al căror enunț este de fiecare dată altfel formulat. Deși rezolvarea problemelor necesită cel mult două operații matematice, de multe ori de același fel, faptul că cerința nu se repetă îl pune pe copil în situația de a citi și de analiza cu atenție datele problemei și relațiile dintre acestea. Iată câteva pagini:

Ce găsim răsfoind cartea?

Cartea debutează cu câteva jocuri a căror menire este de a-i introduce pe copii în lumea animalelor. Prin înlocuirea numerelor cu litere aceștia vor descoperi animale care trăiesc în țara noastră sau în alte zone. Soluțiile acestor jocuri se află la final.
Urmează 18 probleme la care, pe spațiul de scris, copilul va trebui să scrie planul de rezolvare în întregime și 12 probleme în care numerele se ascund sub chipul unor animale. La următoarele 14 probleme rezolvarea dezvăluie curozități din lumea animalelor. Accentul cade aici pe exersarea limbajului matematic. Nu lipsesc nici problemele în versuri sau cele care presupun citirea datelor reprezentate în tabel/grafic. Misiunea de detectiv în lumea animalelor se încheie cu trei jocuri cu adunări și scăderi ale căror rezultate, în ordinea exercițiilor, vor fi puse pe rețeaua de puncte și unite pentru a obține desene reprezentând animale.

Probleme în lumea animalelor - Coperta
Coperta

Pentru fiecare problemă rezolvată corect, copilul va colora o steluță. La final, va primi insigna de detectiv care atestă abilitățile sale privind rezolvarea de probleme, în acest caz probleme în lumea animalelor.

Cartea poate fi descărcată în format pdf.