Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Literele mici și mari de mână. Fișe de lipit în caiet

Ce și cât știm despre substantiv

Pentru colegii care s-au aratat dornici de a folosi aceste modele am postat în arhiva de la finalul articolului fișe cu literele mici și mari de mână. Fișele pot fi lipite în caietele copiilor în momentul în care se învață o literă nouă.

Literele mici și mari de mână.

Litere mici și mari de mână
Litere mici și mari de mână

Pe fiecare imagine sunt câte șase litere de mână, mici și mari. Dreptunghiul cu litera-model este astfel realizat încât să se încadreze pe foaia caietului tip 1. Fișa poate înlocui începerea literei noi de către învățător. Nu am realizat aceste fișe în ideea economiei de timp. Luând în calcul timpul necesar imprimării, decupării și lipirii fiecărei fișe s-ar putea să dureze mai mult decât dacă s-ar începe în caiete, ca model, titlul și două rânduri cu litera nouă.

Am încercat ca într-un spațiu destul de restrâns să cuprind cât mai multe situații de exersare a literei noi. Este vorba despre acele etape care precedă scrierea pe tip 1 și îi ajută pe cei mici să deprindă mai ușor scrierea unei litere pe spatiul de scris. Astfel, pe fiecare fișă, în partea stângă, există 5-6 casete în care va fi exersată litera pe contur punctat. În cazul în care considerați că exersarea pe contur punctat este insuficientă, aici găsiți un document editabil în care se află toate literele cu contur punctat. Fiind în format word, puteți modifica fișele cum doriți.

După ce s-a realizat exersarea pe contur punctat se trece la scrierea literei liber, fără un spațiu de scris în care copilul este obligat să se încadreze. Acest lucru îl ajută să se concentreze pe elementele componente ale literei, pe ordinea și dimensiunea lor, pe direcția de scris.
Următoarea etapă este exersarea literei pe spațiul tip 1, pe două rânduri. Având modelul în față, copilul va reuși singur să își înceapă celelalte rânduri.

Alte materiale care pot fi folosite pentru scrierea literelor de mână

În clasa întâi noi am folosit, din când în când, scrierea literei noi pe o imagine în conturul căreia am inserat spațiul de scris. Și aceste fișe pot fi lipite în caietele copiilor. Imaginile pot fi descărcate de aici.
Un alt set de litere cuprinde ”literele prietenoase”. Este vorba despre literele mari de tipar care pot fi folosite în completarea activităților la comunicare în limba română. Setul poate fi descărcat de aici.

Arhiva de la finalul articolului conține 6 fișe, ceea ce înseamnă un număr de 18 litere mici și 18 litere mari. Ordinea în care au fost realizate este (aproximativ) cea din manualul editurii CD Press. La fel și modul în care au fost scrise literele. Veți găsi fișe pentru următoarele litere: a, ă, b, c, e, f, g, i, l, m, n, o ,p, r, s, t, u, z. Imaginile au rezoluție foarte bună pentru imprimare.

Așa cum am promis, a sosit și cea de a doua arhivă. Ea conține celelalte litere ale alfabetului și grupurile de litere ce și ci. Am început cu ele pentru că sunt primele din seria grupurilor de litere. Cât de curând voi realiza fișe și pentru celelalte grupuri de litere.