În curând vom face cunoștință cu primele noțiuni despre înmulțirea numerelor naturale. Vom porni de la ceea cu cunoaștem deja și anume operația de adunare. De aceea, materialele prezentate în cele ce urmează vor fi folosite în primele lecții în care învățăm că înmulțirea este adunarea repetată de termeni egali. Ele se află în documentul de la finalul articolului.
Adunarea repetată. Explicații teoretice cu exemplificări
Pentru înțelegerea operației de înmulțire vom porni de la câteva situații practice de adunare repetată cu ajutorul obiectelor și/sau al unor reprezentări ale acestora. În acest scop am pregătit fișa de lucru pe care am reprezentat prin imagini trei grupe a câte cinci pere fiecare. Vom formula o problemă a cărei întrebare va fi ”Câte pere sunt?”. Pentru a răspunde la această întrebare pe fișă apar mai multe procedee de lucru:
1.Adunare de termeni egali: copiii vor observa că în fiecare grupă sunt câte 5 pere și notează numărul acestora în căsuța din dreptul fiecărei grupe. De asemenea, însumând cei trei termeni egali vor concluziona că în total sunt 15 pere. Este foarte important să insistăm asupra noțiunii de termeni egali pentru ca cei mici să nu fie tentați să creadă că orice adunare, indiferent de termenii acesteia poate fi transformată în operație de înmulțire.
2.Al doilea procedeu este utilizarea axei numerelor. Pornind de la 0, copiii vor nota, pe rând, numărul perelor obținute prin numărare din 5 în 5: 5, 10, 15. Este un exercițiu util în învățarea tablei înmulțirii.
3.A sosit momentul să transformăm adunarea repetată în operație de înmulțire. Observăm că sunt de 3 ori câte 5 pere sau, altfel spus, 5 este luat de 3 ori și rezultatul obținut este 15. În scris, operația de înmulțire va fi 3×5=15 care poate fi citită 3 înmulțit cu 5 este 15 sau, mai scurt, 3 ori 5 egal 15.
Adunarea repetată. Înmulțirea. Terminologie
Următorul pas va fi introducerea terminologiei specifice operației de înmulțire. Aici, avem două materiale. Primul se află la finalul fișei descrise mai sus și exemplul dat este chiar exercițiul pe baza căruia s-a lucrat. În dreptul numerelor sunt scrise denumirile specifice: factori și produs. Un alt material care poate fi utilizat aici constă în două fișe la dimensiune mică, de lipit în caiete, fișe care descriu operația de înmulțire, respectiv de adunare repetată…în versuri. Am creat aceste versuri în speranța că le va veni mai ușor copiilor să rețină noțiunile noi. Acestea sunt postate pe site și la dimensiune mare pentru a fi afișate în clasă. Ele pot fi descărcate de aici.
Adunarea repetată. Înmulțirea. Exerciții aplicative
Într-un moment de fixare a cunoștințelor putem folosi fișa de lucru care cuprinde câteva situații în care rezolvarea problemelor implică atât efectuarea adunării repetate, cât și a înmulțirii. Este vorba despre șase probleme asemănătoare ca structură, dar diferite prin cerințe. La primele două probleme numerele sunt reprezentate prin obiecte, copiii completând adunarea repetată, înmulțirea și axa numerelor. Începând cu a treia problemă am scos imaginile lăsându-i pe copii să aleagă ce doresc să deseneze și să descopere singuri numărul grupelor și al elementelor fiecărei grupe. La ultima fișă vor fi puși în situția de a inversa procesul și de a transforma ei înșiși o operație de înmulțire într-o adunare repetată.
Mai sunt și alte fișe care pot fi folosite pentru consolidarea cunoștințelor și a deprinderilor. Exercițiile de pe fișa ”Calculăm și potrivim!” pot fi rezolvate în cadrul unui concurs, de exemplu. Este vorba despre câteva operații de înmulțire pentru care există câte un desen. Copiii trebuie să identifice desenul corespunzător fiecărui exercițiu urmărind numărul de pătrățele pe orizontală (factorul 2) și numărul de pătrățele pe vertical (factorul 1). Spre exemplu, pentru exercițiul 5×4 copiii vor identifica desenul cu litera C unde sunt 5 rânduri a câte 4 pătrățele fiecare. Adunând pătrățelele de pe fiecare rând, vor obține rezultatul 20 pe care îl vor nota în dreptul operației. Totodată, vor scrie în pătrățelul din fața exercițiului litera corespunzătoare (C). La final, citind de sus în jos vor descoperi cuvântul ”FELICITĂRI!”
Cea de a doua fișă este oarecum asemănătoare cu prima în sensul că lucrăm tot cu rânduri de pătrățele. Diferența constă în faptul că, de data aceasta, copiii vor fi cei care vor colora pătrățelele conform exercițiului. Primul exercițiu este rezolvat ca model.
Adunarea repetată. Înmulțirea. Jocuri didactice
Nu puteam să trecem mai departe fără un joc didactic (cel puțin). Pentru că am alocat mai multe ore acestei lecții, am conceput un joc didactic sub forma unui puzzle. Avem 8 imagini a câte patru piese fiecare. Pe fiecare piesă este o operație de înmulțire reprezentată în patru moduri diferite: operația în sine, adunare repetată, reprezentare prin imagini, semnificația operației.
Se decupează fiecare piesă de puzzle având ca grijă să nu se amestece piesele de la un joc la altul. Fiecare copil primește câte o piesă. Se alege câte un copil care o piesă din cele patru ale fiecărei imagini. Aceștia se vor plimba prin clasă în căutarea pieselor care se potrivesc cu a lor pentru completarea puzzle-ului. În momentul în care s-a format un puzzle, piesele pot fi afișate la tablă pentru verificare. Piesele pot fi restituite copiilor pentru a completa pe ele ceea ce se află pe celelalte trei piese. Există și 8 imagini cu fețe zâmbitoare pe care sunt scrise rezultatele exercițiilor.
Un alt joc pe care intenționăm să îl aplicăm și în orele ce urmează este bazat pe piese de Lego. Copiii mei sunt pasionați de Lego, așa că procurarea acestora nu este o problemă. Piesele pot fi înlocuite cu bețișoare sau cu alte obiecte. De exemplu, mă gândeam la castane așezate în cofraje de ouă. Așadar, vom avea nevoie de mai multe piese de aceeași dimensiune. Cu ele vom forma grupe care ne vor ajuta la efectuarea unor adunări repetate, respectiv înmulțiri.
Piesele de Lego pot fi folosite în foarte multe variante de joc, cu sarcini diverse, frontal sau în echipă, sunt ușor de manipulat, sunt colorate și de aceea am și optat pentru ele. Le vom putea folosi și când vom învăța fracțiile sau pentru geometrie.
Comments are closed.