Matematică și explorarea mediului clasa întâi

Adunarea și scăderea fără trecere peste ordin (0-100)

Capitolul Adunarea și scăderea numerelor naturale până la 100 fără trecere peste ordin s-a desfășurat pe parcursul  mai multor lecții. La fiecare lecție, în funcție de subiectul acesteia, am încercat să aduc copiilor diverse materiale. Fișele au fost un instrument util  pentru formarea și dezvoltarea competențelor de calcul mental și scris într-un mod plăcut și eficient.

Vă prezint mai jos câteva dintre materialele utilizate în acest sens:

Adunarea și scăderea numerelor formate din zeci și unități

Sarcina de lucru pentru această fișă constă în compunerea de către elevi a unor exerciții de adunare și scădere ale căror rezultate să corespundă cerințelor din casete. Mai întâi fiecare copil își desenează chipul în spațiul din centrul fișei și creează exercițiile fără a scrie și rezultatul acestora. Apoi, fișa este schimbată între colegii de bancă. Fiecare copil  rezolvă exercițiile create de colegul său de bancă aflând astfel câteva date despre acesta.

Adunarea și scăderea - Despre mine
Despre mine

Adunarea și scăderea unui număr format din zeci și unități cu un număr format din zeci

Observând interesul și pasiunea copiilor pentrul jocul ”Minecraft” (și având o clasă în care numărul băieților este foarte mare comparativ cu cel al fetelor) am pregătit aceste fișe de lucru. Exercițiile de adunare și de scădere au fost scrise pe siluetele unor personaje din acest joc. Pentru adunare am folosit imaginea unui băiat, iar pentru scădere imaginea unei fetițe. Fișele au fost lucrate individual de către copii în scopul fixării cunoștințelor și deprinderilor de calcul. Fișele au fost imprimate la dimensiune A5 și lipite în caiete.  Pentru că omuleții sunt alcătuiți din figuri geometrice, aceste fișe pot fi utilizate și la o lecție de geometrie. Pentru eventuale modificări, am postat cele două imagini fără exerciții.

Adunarea și scăderea unui număr format din zeci cu un număr format din unități. Adunarea și scăderea numerelor formate din zeci

Pentru aceste lecții am pregătit un set de câte șase probleme ilustrate care conțin exerciții de adunare și scădere în care numerele sunt reprezentate prin imagini. Exercițiile au grad de dificultate diferit. Printre ele se află și exerciții de aflare a numărului necunoscut.

Deși intenționam să pregătesc un alt material pentru următoarea lecție, la cererea copiilor am alcătuit un alt set de probleme de același tip. De data aceasta exercițiile sunt de adunare și scădere a unui număr format din zeci cu un număr format din unități. Problemele cu imagini pot fi descărcate de aici.