Managementul clasei

Lego-surprize și activități pentru prima zi de școală

Tot pentru începutul anului școlar am pregătit, în spiritul temei alese, câteva lego-surprize și activități. Este vorba despre micile daruri care îi vor aștepta pe copii în prima zi de școală. De asemenea, am conceput o activitate de reconectare și de prezentare a mesajului inspirațional al acestui an școlar.

Lego-surprize

Le-am numit așa pentru că au fost alese ținând cont de tema jocului Lego, temă care se regăsește și în decorul clasei. Materialele pe care le-am folosit în acest scop se găsesc în articolele anterioare.

Le-am pregătit copiilor o mapă care conține câteva obiecte: un orar, un semn de carte, un marker sub forma unei piese Lego și o riglă. Tot în mapă am introdus și o fișă cu un joc pe care îl vom juca în cea de-a doua zi de școală.

Fiecare obiect din mapă are o anumită semnificație pe care am adus-o în atenția copiilor sub forma unor îndemnuri cuprinse într-o scurtă scrisoare.

Astfel, markerul îndeamnă la evidențierea calităților, a comportamentelor pozitive, a gesturilor frumoase. Cu rigla măsurăm și trasăm linii drepte. Prin analogie, îndeamnă la a fi corect (drept) și a-ți măsura cu atenție cuvintele. Orarul ne ajută să ne planificăm timpul, iar semnul de carte îndeamnă la lectură. Și, nu în ultimul rând, mapa are rolul de a ține în ordine obiectele.

Lego-activitate pentru prima zi de școală

Așa cum spuneam mai sus, le-am pregătit copiilor și o provocare. Aceasta constă în descifrarea unei mesaj prin înlocuirea numerelor cu literele corespunzătoare. Acest lucru se va întâmpla acasă (dar se poate și în clasă dacă e timp).

A doua zi copiii vor aduce fișa la școală. Mesajul descoperit este: „Învățăm, ne jucăm, creștem împreună”. Pentru ideea de coeziune a colectivului de elevi mi s-a părut un mesaj relevant și accesibil elevilor de clasa a II-a.

Mai mult de-atât, are un număr egal de litere cu cel al copiilor din clasă. Și, foarte important, permite citirea fără a se piede sensul și esența începând de la ultimul cuvânt către primul.

Dat fiind faptul că umrează să construim mesajul din piese de lego literă cu literă, acest aspect a fost esențial în alegerea sa.

Așadar, fiecare copil va fi primi o piesă Lego (am ales Duplo pentru că piesele sunt mai mari) pe care se află una dintre literele celor cinci cuvinte. Începem construcția cu cuvântul-cheie „împreună”. Înainte de a trece la următorul cuvânt vom discuta despre semnificația acestui „împreună” pentru grupul nostru.

Peste primul rând de piese Lego (care au fost așezate una lânga alta) fixăm piesele cu literele celui de-al doilea cuvânt. Din nou o discuție despre ce înseamnă creșterea la școală. Urmează rândurile 3 și 4 iar la final mesajul va fi afișat la vedere. În acest scop am pregătit patru imagini cu piese Lego și cu aceste cuvinte scrise pe ele.