Matematică și explorarea mediului clasa întâi

Transformări ale apei

Pornind de la povestea în versuri a unui cub mic de gheață care a fost adus în casă la căldură, am învățat mai ușor despre transformările apei. L-am însoțit curioși pe personajul nostru în aventurile sale. Am aflat că apa îngheață, se topește, se evaporă, fierbe, se condensează.

Transformările apei – Pățania cubului de gheață (creație proprie)

Prezentarea powerpoint de mai jos este un material util în predarea lecției întrucât prezintă treptat trecerea apei dintr-o stare de agregare în alta. Acest lucru este posibil datorită animațiilor și  imaginilor sugestive. Este vorba despre textul de mai sus prezentat treptat pentru ca cei mici să observe fiecare proces. Materialul conține și o reprezentare schematică a noțiunilor despre transformările apei. Schema a fost liptă în caietele copiilor. Materialul se încheie cu o serie de probleme în care numerele sunt redate prin imagini care au legătură cu cele discutate anterior (cub de gheață, om de zăpadă, soare, picături, pahar cu apă etc). Pe baza acestora am construit exerciții de adunare și scădere cu trecere peste ordin a numerelor de la 0 la 20. Problemele pot fi descărcate și de aici , alături de altele asemănătoare (cu numere până la 100, cu tematică de primavară, chiar două cu înmulțiri).

La finalul lecției am introdus o  o activitate practică ce consolidează cunoștințele noi și se bazează pe cele dobândite anul trecut la lecția despre circuitul apei în natură. Se decupează imaginea pe spațiul punctat pentru a se obține pătratul pe care vor desena copiii. Se pliază spre interior pe linia continuă și se vor obține patru triunghiuri. Pe acestea apar scrise cuvintele ”înghețare”, ”topire”, ”evaporare”, ”condensare”. În interiorul acestora copiii vor reda prin desen circuitul apei în natură.

Dacă vă place ideea, materialul în format powerpoint poate fi descărcat de aici:

6 Comentarii

  1. Felicitări! Orice material didactic necesită creativitate, regoare ştiinţifică şi nu în ultimul rând timp. Se pare că ai avut toate ingredientele şi ceva pe deasupra- generozitatea de a împărtăşi altor cadre didactice rodul propriei munci.

  2. Multumesc frumos! Uneori avem nevoie doar de o idee, iar eu, la randul meu, am gasit mereu idei frumoase si interesante la colegii mei.

    1. Sunteti o minunatie! Va admir si va respect pentru ceea ce faceti. Va doresc putere de munca sa croiti destine si sa ne inspirati pe noi cu ideile si materialele dumneavoastra. Va multumesc!

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *