Managementul clasei Momente speciale

Activitate pentru prima zi de școală. Puzzle

Vorbeam într-un articol anterior despre tema pe care am ales-o pentru acest an școlar la clasa a III-a – puzzle-ul. Pornind de la aceasta am conceput decorul clasei și, mai apoi, am pregătit surprizele pentru prima zi de școală. Această activitate pentru prima zi de școală presupune două momente: mesajul transmis grupului de elevi și mesajul transmis fiecărui elev în parte.

Voi prezenta aici un posibil scenariu pornind de la analogia creată între piesele unui puzzle și relațiile dintre membrii grupului de elevi.

Activitate pentru prima zi de școală. Mesaj pe piese de puzzle

Activitate pentru prima zi de școală
Activitate pentru prima zi de școală

Mesajul este formulat într-o propoziție ale cărei cuvinte însumează 34 de litere, câte una pentru fiecare copil. Literele au fost scrise pe piese de puzzle. Eu le-am imprimat pe carton colorat. După decupare am aplicat pe verso câte o bucățică de folie magnetică. Astfel, mesajul poate fi afișat la tablă. De asemenea, fiecare piesă va fi numerotată de la 1 la 34. În acest fel compunerea mesajului nu va pune probleme copiilor. În cazul în care numărul de copii din clasă este mai mare sau mai mic mesajul poate fi modificat. Important este ca fiecare copil să aibă piesa sa de puzzle. Pentru modifcarea mesajului în documentul de la finalul articolului am inserat toate celelalte litere ale alfabetului care nu se regăsesc în cel creat de mine.

Asamblarea pieselor de puzzle

Așadar, copiii aleg câte o piesă (sau o găsesc pe bancă la intrarea în clasă) și, respectând ordinea numerelor, vin pe rând la tablă și așază piesa primită. Aici vor avea nevoie de ajutor pentru a lăsa spațiu liber între cuvinte/piese. Mesajul descoperit la final este ”Ne potrivim ca piesele unui super puzzle.” Înainte de așezarea pieselor la tablă se poate purta o discuție despre piesele primite în urma căreia copiii să observe că între ele există asemănări (forma, mărimea) și deosebiri (culoare, litera scrisă). Pentru observarea deosebirilor am avut grijă ca la imprimare literele care se repetă să apară pe culori diferite.

Spațiile care rămân goale datorită spațiului dintre cuvinte ne duc cu gândul la toate lucrurile care vor apărea pe parcursul anului școlar pentru a completa puzzle-ul. După descoperirea mesajului putem vorbi despre relațiile dintre copii și despre felul în care fiecare își va aduce contribuția la realizarea unei imagini frumoase a grupului. Pe site găsiți și alte materiale (panou de lectură, surprize oferite copiilor, afișe, planșe) având ca temă piesele de puzzle.