Clasa a treia Managementul clasei

Amenjarea sălii de clasă. Decor și mesaj

Anul trecut școlar (clasa a II-a) a debutat cu creionașul magic. A fost o inspirație de moment, fără a-mi propune să extind ideea asupra decorului clasei sau a planșelor afișate. Cu toate acestea, pentru că magia creionașului a prins foarte bine la copii, obiectul în cauză a fost prezent în materialele folosite la lecții, în special în fișele de lucru.

Amenajarea sălii de clasă. Mesajul

Tema de anul acesta va fi puzzle-ul. Nu este o idee nouă –  am regăsit-o la colegele mele, dar și pe site-uri din diverse colțuri ale lumii. Mi-a plăcut foarte mult și am simțit că se potrivește clasei mele. Am început așadar cu mesajul pe care vreau să îl transmit prin această temă și, într-o formă concisă, l-am scris pe afișul ce va fi lipit pe ușă: ”Ne potrivim de minune!”. Aceeași idee se va regăsi în puzzle-ul pe care îl vom crea împreună în prima zi de școală.

Pornind de la acest joc cunoscut și îndrăgit de toți copiii, cu ajutorul lor vom găsi și alte asemănări între piesele unui puzzle și membrii unui grup. De fapt, cam aceasta este ideea pe care mi-aș dori să o rețină copiii: deși sunt diferiți între ei, fiecare are locul său în colectiv, se potrivește cu cineva și împreună formează imaginea de ansamblu, clasa în întregul său.

Amenajarea sălii de clasă. Decorul

Puzzle. Amenajarea sălii de clasă
Puzzle. Amenajarea sălii de clasă

Odată stabilite tema și mesajul am trecut la conceperea decorului clasei, ținând cont de multitudinea pieselor de mobilier (mese, scaune, bibliotecă, dulapuri) și a culorilor acestuia (portocaliu și verde). Sala de clasă are foarte multe ferestre. E luminoasă, dar lasă puțin spațiu de afișat (ceea ce nu este o problemă pentru că nu intenționez să acopăr pereții cu zeci de planșe).  Practic, acesta este un perete încadrat de patru ferestre și alte două spații mici la capetele celor două table. Prin urmare, am optat pentru un spațiu pentru afișarea creațiilor copiilor (cel mai mare din clasă) și aici mă refer la creații realizate la toate disciplinele, un spațiu pentru lectură și un spațiu ”organizatoric”. Aici vom afișa orarul, informații, regulile clasei, zile de naștere, evenimente importante în viața clasei, activități extrașcolare.

Multele planșe pe care le-am creat nu vor fi expuse permanent în clasă. Ele vor fi utilizate în lecții atunci când le vine rândul și înlocuite periodic.

Pentru fiecare din cele trei spații am realizat câteva materiale, în special bannere și afișe/postere cu tema aleasă. Acestea vor fi descrise în articolele care urmează, iar aici voi posta link-urile de unde pot fi descărcate. Primul material este realizat pentru panoul creațiilor și este vorba despre un banner ce poate fi afișat ca titlu: „Creativi și îndemânatici”.