Clasa pregătitoare Matematică și explorarea mediului CP

Numărul și cifra 3

Atunci când a sosit momentul să învățăm numărul și cifra 3 am creat acest material, oarecum asemănător ca structură și conținut cu cele realizate pentru 1 și 2. Fiecare fișă a fost astfel concepută pentru a fi utilizată pe parcursul celor patru ore de matematică dintr-o săptămână. Prin urmare, fișa pentru numărul și cifra 3 cuprinde patru secțiuni. Prin decupare, pot deveni patru fișe de lipit în caietele copiilor.

Fișa poate fi descărcată din documentul de la finalul articolului. O găsiți atât în variantă alb-negru, cât și color. Deși vine în completarea exercițiilor propuse în auxiliarul utilizat la clasă, fișa poate fi folosită independent de acesta.

Familiarizarea cu numărul și cifra 3

Prima secțiune a fișei (jumătatea de sus a paginii din stânga) repetă modelul celorlalte fișe. Găsim aici cifra 3, mâna care arată trei degete și cele 10 cerculețe din care copiii vor colora trei. Pe imaginea căsuței lui 3 am așezat, pe trei ”etaje”, câte trei copii la ferestre. În această primă lecție în care ne-am familiarizat cu numărul și cifra 3, sarcina copiilor va fi de a număra copiii de la fiecare nivel, urmând ca, într-o lecție ulterioară, imaginea să fie utilizată pentru descompunerea / compunerea numărului 3.

numărul și cifra 3
Fișă cifra 3

Această secțiune a fost decupată și lipită în caietul copiilor. Pe parcursul lecției, sarcinile de lucru au constat în formare de mulțimi cu trei elemente, corespondențe între mulțimi, formarea scării numerice, exerciții de numărare, recunoașterea cifrei 3 etc.

Exerciții grafice

În a doua lecție, pe lângă exercițiile de fixare a cunoștințelor și deprinderilor necesare pentru înțelegerea numărului nou, am introdus și câteva exerciții grafice. Scrierea se face pe pătrățele cu dimensiunea de un centimetru în care vor fi desenate triunghiuri (pentru că au trei laturi și putem să le numărăm în timp ce trasăm liniile) și vor fi scrise cele trei litere învățate (din nou, un exercițiu de numărare, dar și de continuare a unui șir).

Următorul exercițiu constă în formarea de mulțimi prin completarea mulțimilor date cu numărul de elemente necesar astfel încât fiecare mulțime să aibă trei elemente.
Pe ultimul rând vom exersa scrierea cifrei 3, primul exercițiu de scriere pe această fișă.

Scrierea cifrei 3. Compunerea numărului 3

În partea dreaptă a fișei exercițiile capătă un grad de dificultate mai ridicat. Începem cu exersarea cifrei trei pe rețeaua cu pătrățele asemănătoare cu cea din caietul de matemtică.
Tot în a treia lecție am lucrat compunerea numărului 3 în scris, ca să mă exprim așa (am trecut în etapa iconică), deoarece compunerea și descompunerea numărului a fost exersată și în lecțiile anterioare prin manipularea obiectelor.

Descompunerea numărului 3, șiruri de numere, comparare

O opțiune ar fi efectuarea exercițiului de descompunere a numărului 3 imediat după cel de compunere, aflat înaintea sa. Eu am ales ca a patra secțiune a fișei să înceapă cu acest exercițiu deoarece a venit ca o consolidare a ceea ce am învățat în lecțiile anterioare. De data aceasta nu am avut desene la îndemână, așadar am făcut un pas înainte către etapa simbolică.

Urmează un exercițiu de scriere a numerelor învățate, mai întâi în ordine crescătoare, apoi descrescător.

Cu al treilea exercițiu trecem la compararea numerelor. Avem mulțimi de obiecte. Numărăm elementele, scriem cifra, realizăm corespondența element cu element și, la final, comparăm utilizând simbolurile specifice (<, >, =) sau colorând căsuța numărului mai mic sau mai mare. Fișa se încheie cu trei șiruri de numere, sarcina copiilor fiind aceea de a completa pe căsuțe numerele care lipsesc.