Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Antrenament grafic pentru literele v mic și V mare

Pentru literele v mic și V mare de tipar și de mână vom lucra și fișele de antrenament grafic cu care ne-am obișnuit. Cu ajutorul lor, pe lângă exersarea literelor noi, vom citi cuvinte, propoziții, texte, vom despărți cuvinte în silabe, vom rezolva exerciții de vocabular.

Am preluat aici ideea pe care am folosit-o la seria trecută pornind de la textul oferit de manualul de la acea vreme. Era vorba despre meserii, ocazie cu care am creat câteva ghicitori pe această temă. Răspunsurile sunt cuvinte care conțin sunetul v.

Litera v mic de tipar și de mână

Fișa literei v mic de tipar/de mână conține 5 sarcini de lucru. Începem cu imagini în ale căror denumiri se aude (sau nu se aude) sunetul v. Este o ocazie de despărțire a cuvintelor în silabe și de localizare a sunetului nou. Tot cuvinte avem și la exercițiul următor.

literele v mic și V mare
Litera V mare

Aici copiii vor desena ei obiecte în ale căror denumiri se aude sunetul v. Din nou se poate apela la analiza și sinteza fonetică a cuvintelor sau li se poate cere copiilor să integreze aceste cuvinte în enunțuri proprii.

Exercițiul 3 este cel de antrenament grafic. Învățăm să scriem litera v mic de mână mai întâi trasând-o pe contur punctat, apoi pe imaginea dată. La final, trecem la încadrarea ei pe spațiul de scris tip I și apoi la scrierea în caiete.

Continuăm cu alte două exerciții. Avem trei ghicitori. Acestea pot fi citite de către copii sau de către învățător. Răspunsurile sunt cuvinte ce arată meserii. Bineînțeles că fiecare dintre aceste cuvinte conține litera v. Pe site, în acest articol veți găsi și alte ghicitori pe aceeași temă (meserii/profesii) chiar într-o prezentare powerpoint. Așa cum spuneam, răspunsurile sunt cuvinte care ăl conțin pe v. Poate fi utilizată în momentul de captare a atenției și apoi în etapa de familiarizare cu sunetul nou.

literele v mic și V mare
Litera v mic

Textul propus pentru a fi citit de către copii continuă exercițiul anterior. „Ce vei deveni?” este o întrebare la care vom răspunde după citirea textului.
Totodată, textul poate fi transcris în caiete, exersând astfel și așezarea în pagină, precum și semnele de punctuație învățate.

Litera V mare de tipar și de mână

La litera V mare de tipar și de mână exercițiile dedicate cititului și cele de scriere corectă sunt în proporții oarecum egale. Primul exercițiul le cere copiilor să completeze cuvintele date cu litera V, să citească cuvintele obținute și să explice scrierea acestora cu majuculă.

Urmează citirea unor scurte propoziții. Conțin multe cuvinte cu v, unele la începutul propozițiilor tocmai pentru a întări regula de scriere cu majusculă și în acest caz. De asemenea, am mai strecurat câte un semn de întrebare pentru exersarea intonației corecte.

Suntem pregătiți să scriem litera V mare de mână ceea ce vom și face la exercițiul 3 urmând aceiași pași ca la litera mică de mână.

Exercițiul 4 oferă spațiu de scris pentru a fi utilizat așa cum crede de cuviință fiecare cadru didactic. Am putea transcrie aici câteva dintre propozițiile citite la exericțiul 2. Sau ar putea fi loc pentru o scurtă dictare. Copiii pot crea scurte dialoguri. Poate fi fi folosit pentru copierea unor cuvinte sau propoziții.