Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Litera Ș – Povești românești

Tema propusă în manual la litera ș mic ne-a oferit o nouă ocazie de a face o scurtă călătorie în lumea poveștilor și, în special, în cea a  poveștilor românești.

După ce am parcurs toate etapele specifice familiarizării cu sunetul nou și, respectiv cu litera nouă, ne-am jucat cu personajele și întâmplările din povești prin intermediul unui rebus. Deși literatura română de gen este bogată în astfel de texte m-am oprit în realizarea rebusului doar asupra poveștilor care ofereau ca soluții cuvinte care conțin litera ”ș”. Astfel, am vorbit despre ”Ursul păcălit de vulpe”,” Fata babei și fata moșneagului”, ”Povestea unui om leneș” scrise de Ion Creangă. Am ales și două povești scrise de Petre Ispirescu – ”Țapul și șarpele” și ”Balaurul cel cu șapte capete”. Am constatat cu această ocazie că, exceptând primele două povești menționate, celelalte sunt puțin sau chiar deloc cunoscute de copii. Acesta va fi un punct de plecare în planificarea lecturilor de la școală sau de acasă.

Povești românești – fișă de lucru:

Fișă de lucru litera ș
Fișă de lucru litera ș

Discuția s-a extins și asupra altor povești cunoscute de copii, din literatura română sau universală, copiii fiind dornici să arate ce au citit (singuri sau împreună cu părinții), care sunt poveștile și personajele lor preferate. Este un bun exercițiu de stimulare a interesului pentru lectură bazat pe curiozitatea stârnită de relatările copiilor.

După finalizarea rebusului am trecut la transcrierea cuvintelor pe care le-am descoperit și la integrarea acestora în enunțuri noi. Și, dacă entuziasmul față de povești a fost mare, m-am gândit că este momentul potrivit să întreținem această flacără a interesului pentru lectură. În colaborare cu părinții, vom demara un mic proiect de încurajare a lecturii. Săptămânal, copiii vor avea de citit o poveste la alegere sau recomandată (cu sau fără sprijinul părinților, în funcție de capacitatea copilului de a citi și de a pătrunde înțelesul celor citite la acest moment). De asemenea, vor completa o fișă de lectură cu informații de bază despre textul citit. La școală, pe scaunul autorului, vor prezenta un scurt fragment din textul citit, iar fișele de lectură vor fi expuse.

Fișă de lectură:

Fișă de lectură
Fișă de lectură

Am utilizat fișele prezentate mai jos pentru exersarea literelor de mână.

Fișă litera ș:

Fișa de lucru ”Litera ș. Povești românești” poate fi descărcată și în format editabil.

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: