Tema propusă în manual la litera ș mic ne-a oferit o nouă ocazie de a face o scurtă călătorie în lumea poveștilor și, în special, în cea a poveștilor românești.
După ce am parcurs toate etapele specifice familiarizării cu sunetul nou și, respectiv cu litera nouă, ne-am jucat cu personajele și întâmplările din povești prin intermediul unui rebus. Deși literatura română de gen este bogată în astfel de texte m-am oprit în realizarea rebusului doar asupra poveștilor care ofereau ca soluții cuvinte care conțin litera ”ș”.
Astfel, am vorbit despre ”Ursul păcălit de vulpe”,” Fata babei și fata moșneagului”, ”Povestea unui om leneș” scrise de Ion Creangă. Am ales și două povești scrise de Petre Ispirescu – ”Țapul și șarpele” și ”Balaurul cel cu șapte capete”. Am constatat cu această ocazie că, exceptând primele două povești menționate, celelalte sunt puțin sau chiar deloc cunoscute de copii. Acesta va fi un punct de plecare în planificarea lecturilor de la școală sau de acasă.
Povești românești – fișă de lucru:
Discuția s-a extins și asupra altor povești cunoscute de copii, din literatura română sau universală, copiii fiind dornici să arate ce au citit (singuri sau împreună cu părinții), care sunt poveștile și personajele lor preferate. Este un bun exercițiu de stimulare a interesului pentru lectură bazat pe curiozitatea stârnită de relatările copiilor.
După finalizarea rebusului am trecut la transcrierea cuvintelor pe care le-am descoperit și la integrarea acestora în enunțuri noi. Și, dacă entuziasmul față de povești a fost mare, m-am gândit că este momentul potrivit să întreținem această flacără a interesului pentru lectură. În colaborare cu părinții, vom demara un mic proiect de încurajare a lecturii. Săptămânal, copiii vor avea de citit o poveste la alegere sau recomandată (cu sau fără sprijinul părinților, în funcție de capacitatea copilului de a citi și de a pătrunde înțelesul celor citite la acest moment). De asemenea, vor completa o fișă de lectură cu informații de bază despre textul citit. La școală, pe scaunul autorului, vor prezenta un scurt fragment din textul citit, iar fișele de lectură vor fi expuse.
Fișa de lucru ”Litera ș. Povești românești” poate fi descărcată și în format editabil.
Fișe de antrenament grafic
În completarea materialeleor prezentate mai sus pot fi utilizate și fișele de antrenament grafic care se află în documentul pdf. Este vorba despre o fișă de lucru pentru litera ș mic de tipar/de mână și încă una pentru Ș mare.
Fișele sunt create pe modeelul celor pe care le-am tot folosit de la începutul anului școlar. Sarcinile de lucru oferă ocazii de exersare a auzului fonematic, de analiză și sinteză fonetică, de citire și de scriere a literei noi, a cuvintelor, propozițiilor.
Pe fiecare dintre cele două fișe există câte un scurt text. Cel de pe fișa literei ș chiar face referire la poveștile românești despre care am vorbit în fișa cu rebusul. Pornind de la aceste texte pot fi create diverse sarcini de lucru.