Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Literele a, m, t

Am învățat până acum literele a, m, t (mici și mari, de tiparși de mână). Ne oprim pentru o oră pentru a consolida aceste litere.

Am conceput lecția ca parte a călătoriei pe care am început-o chiar din prima zi de școală. De data aceasta, balonul ne va duce în vizită la căsuțele în care locuiesc trei familii de litere. Pe parcursul călătoriei ne vom reaminti literele învățate, vom citi și vom scrie literele de mână, silabe și cuvinte. Vom alcătui propoziții și vom face exerciții de analiză și sinteză fonetică.

Întregul scenariu al lecției a fost construit pe baza fișei ce poate fi descărcată din documentul de la finalul articolului.

Literele a, m, t

Așa cum spuneam, pornim în călătoria noastră cu scopul de a-i vizita pe prietenii noștri, literele a, m,t.

Pe fișa de lucru copiii vor vedea căsuțele în care locuiesc aceste litere. Fiecare familie e formată din două litere mici și două litere mari, de tipar, respectiv de mână. Îi voi lăsa pe copii să atribuie fiecărei litere un rol în familie.

literele a m t
Literele a, m, t

Căsuțele fiecărei familii vor fi identificate după literele scrise pe ferestre. Este primul exercițiu, urmat de completarea spațiului de pe acoperiș și de pe ușă cu literele de mână corespunzătoare literelor de tipar.

Al doilea exercițiu legat de aceste litere este unul de analiză și sinteză fonetică. Pe a doua pagină a documentului sunt câte șase casete cu imagini și cuvinte. Fiecare copil va primi un astfel de set. Vor decupa etichetele, vor rosti/vor citi cuvintele, le vor despărți în silabe. Vor analiza care imagine, prin sunetele pe care le conține, corespunde uneia dintre literele a, m, t. Spre exemplu, albina va fi asociată cu litera a deoarece sunetul a se află la începutul cuvântului, iar sunetele m și t nu sunt prezente în acest cuvânt. Etichetele vor fi lipite pe ferastra cu litera potrivită. Tot aici, cu fiecare cuvânt asociat imaginii se pot alcătui propoziții.

În cazul cuvintelor, ele vor fi asociate literelor mari de tipar după litera lor inițială.

Silabe și cuvinte cu literele a, m, t

După ce am terminat cu căsuțele, adică am trecut de etapa identificării, citirii, scrierii literelor, trecem la silabe și cuvinte cu literele a, m, t. Acestea se află scrise pe coroanele celor doi copaci.

Primul pas îl constituie citirea lor. Scrierea cu litere de mână se va face pe gărulețele de lângă căsuțe și pe cei trei norișori. Pe primul gard vom scrie silaba ma, pe al doilea scriem cuvântul am, iar pe ultimul, silaba ta.

Pe norișori vom scrie următoarele cuvinte: mama, tata, Ama.

Transcriere sau dictare

Mai avem un spațiu de scris reprezentat de drumul din partea de jos a paginii. Aici pot fi transcrise silabele și cuvintele citite anterior, mai ales dacă primul exercițiu de scriere a fost copiere. Sau se poate introduce o scurtă dictare de litere, silabe, cuvinte.

Dacă vă place ideea, vă invit să descarcați materialele prezentate mai sus. Să avem o călătorie și, în același timp, experiență frumoasă de învățare!