Clasa întâi Matematică și explorarea mediului clasa întâi

Despre numere pare și impare

Pentru că la Matematică și explorarea mediului urmează o lecție despre numere pare și impare, am pregătit câteva materiale ce pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului.

Le voi prezenta pe rând, în ordinea în care vor fi utilizate în lecție.

Despre numere pare și impare. Fișe de lipit în caiete

Înainte de a identifica numere pare și impare formate din zeci și unități, vom afla care sunt cifrele pare și impare și ce semnifică denumirea lor.

De mare folos vor și acum bețișoarele care sunt nelipsite din lecțiile noastre de matematică. Vom folosi 10 bețișoare, încercând să facem perechi, începând cu un bețișor și terminând cu 10. Ideea este de a le grupa câte două pentru a observa că, în unele cazuri, câte un bețișor nu are pereche, deci numărul este fără soț.

Astfel, copiii vor învăța care sunt cifrele pare și care sunt cele impare și le vom colora pe steluțele de pe fișele aflate pe prima pagină a documentului. Am stabilit un cod al culorilor care se va regăsi și în exercițiile ce vor urma. Vom colora cu galben steluțele care conțin cifre pare si cu portocaliu pe cele cu cifre impare.

Despre numere pare și impare. Exercițiu

De aici vom trece la identificarea numerelor pare și impare în concentrul 0-100 având ca reper ultima cifra a numărului, cifra unităților.

Ca material vom folosi aici jetoane cu numere. Cu ajutorul lor vom face grupe de numere pare și grupe de numere impare. Vom folosi fișele de pe pagina a doua a documentului. În tabelul ce va fi lipit în caiete copiii vor nota, din numerele expuse la tablă, numerele pare, respectiv pe cele impare.

Fișă de lucru

Ultimul material din document este o fișă de lucru ce conține trei exerciții. Și aceasta a fost realizată la o dimensiune ce permite lipirea ei în caiete.

Exercițiile pot fi rezolvate individual de către copii spre finalul lecției, pentru fixarea cunoștințelor. O altă variantă ar fi utilizarea ei ca un scurt test pentru verificarea cunoștințelor referitoare la numerele pare și impare.

Copiii vor identifica numerele pare și impare dintr-un șir, vor găsi numere pare sau impare mai mici/ mai mari decât un număr dat.