Clasa a doua Dezvoltare personală clasa a doua Managementul clasei Momente speciale

Jocuri de intercunoaștere. A patra zi de școală

Dacă pentru zilele anterioare am planificat activități de autocunoaștere și am povestit despre vacanța de vară, pentru a patra zi de școală am pregătit câteva jocuri de intercunoaștere.

Jocuri de intercunoaștere. Punguța magică

Am găsit această idee pe blogul A Love for Teaching. Mi-a plăcut atît de mult încât mi-am propus să o aplic inițial  chiar în a doua zi de școală, dar am păstrat-o totuși pentru cea de-a patra zi.

Dincolo de faptul că este o activitate amuzantă, jocul constituie un pretext foarte bun pentru intercunoaștere. Chiar dacă cei mici se cunosc deja de un an sau mai bine, ei au crescut și  interesele și preferințele lor s-au schimbat. Este o ocazie de a le prezenta colegilor lor câteva lucruri personale care au o mare însemnătate pentru ei, iar pentru noi, o modalitate de a-i cunoaște mai bine. Ca să nu mai vorbim de copiii noi din clasă care au nevoie să se integreze cât mai repede în colectiv.

Descrierea jocului

Fiecare copil va primi o pungă de hârtie  sau de plastic, de mărime medie. Este de preferat punga de hârtie pentru că poate fi decorată de copii.  Pe fiecare pungă va fi lipit un mesaj cu instrucțiunile de urmat. Mesajul sună cam așa:

Pune în această pungă  4 obiecte care te vor ajuta să le prezinți colegilor câteva lucruri despre tine. Doar patru obiecte, nici mai mult, nici mai puțin. Toate obiectele trebuie să încapă în pungă. Decorează punga cum dorești. Adu punga mâine la școală și fii pregătit să împărtășești colegilor câteva lucruri despre tine. Abia așteptăm să aflăm lucruri noi și interesante despre tine!

Punga va fi adusă a doua zi la școală și fiecare copil va prezenta pe scurt  obiectele aduse și va motiva alegerea lor. Știm cu toții că fiecare copil are multe jocuri sau obiecte preferate. Faptul că sunt limitați la un număr de obiecte  și la dimensiunea lor îi va face să se gândească bine și să selecteze acele obiecte care chiar semnifică ceva pentru ei. De asemenea, vor descoperi că sunt colegi în clasă cu care au multe lucuri în comun.

Jocuri de intercunoaștere. Cubul curios

Ideea este preluată de la metoda de dezvoltare a gândirii critice Cubul. Jocul presupune folosirea unui cub mai mare pe fețele căruia vor fi scrise șase întrebări prin intermediul cărora copiii vor oferi informații despre sine (activități, jocuri, lecturi preferate, prieteni etc.). Întrebările pot fi înlocuite cu enunțuri incomplete pe care copiii le vor citi și le vor completa cu răspunsurile proprii.  Pot fi adresate întrebări de genul: ”Dacă ai fi un animal, ce ți-ar plăcea să fii? De ce?„

Descrierea jocului

Jocul se poate desfășura frontal, cu toată clasa, sau în grupuri mici. Depinde de numărul de copii din clasă și de timpul alocat jocului. Dacă alegeți ultima variantă, e nevoie de confecționarea mai multor cuburi… Eu voi folosi un cub din polistiren care poate fi achiziționat din comerț.

Ca și în cazul metodei cunoscute, un copil aruncă cubul și răspunde la întrebarea/ completează enunțul de pe fața cubului. Este o activitate distractivă, dar și o ocazie de exersare a exprimării corecte.

Dacă vremea permite, jocul poate fi desfășurat în aer liber cu copiii organizați într-un cerc. În acest caz, cubul din carton poate fi înlocuit cu o minge de plajă.

Întrebările/enunțurile pot fi scrise cu marker-ul pe minge. Un copil aruncă mingea, iar cel care o prinde va răspunde la întrebarea care se află pe partea mingii pe care o ține cu mâinile. O altă ar fi pasarea mingii de la un coleg la altul. Cel care aruncă mingea formulează o întrebare, cel care o prinde răspunde și apoi pasează mingea altui coleg adresând o altă întrebare. În acest caz, întrebările nu vor mai fi scrise pe minge.

Dacă nu aplicați acest joc în primele zile de școală și vă place ideea,  puteți să o rețineți pentru activitățile de dezvoltare personală.

Jocuri de intercunoaștere. Bingo

Am aplicat acest joc anul trecut, la clasa I, tot în primele zile de școală. Le-a plăcut extrem de mult, de aceea l-am și amintit aici. Regulile jocului și fișa pe care am folosit-o se află aici. Întrebările pot fi adaptate în funcție de scopul jocului.

Jocuri de intercunoaștere. Scrabble

Jocul are în centru prenumele fiecărui copil. Copiii primesc acele litere mari de tipar care compun prenumele fiecăruia dintre ei. Cartonașele pot fi folosite și în alte activități (spre exemplu, la comunicare în limba română sau în jocuri de compunere a cuvintelor pe alte teme).

Am împrumutat de la jocul Scrabble doar ideea de a compune cuvinte din litere scrise pe cartonașe. Am păstrat ca regulă plasarea literelor unui cuvânt  numai pe orizontal sau numai pe vertical, pe o singură linie sau coloană. De asemenea, este obligatoriu ca  fiecare cuvânt nou să aibă legătură cu unul dintre cele de pe masă (nu există cuvinte izolate) .

Dacă numărul de copii din clasă nu este foarte mare, jocul se poate desfășura frontal lipind literele pe tablă. La clasa mea, cu peste treizeci de elevi, am organizat jocul pe grupe de câte 5-6 copii.

Descrierea jocului

Jocuri de intercunoaștere. Scrabble
Jocuri de intercunoaștere. Scrabble

Așa cum am spus, fiecare copil primește literele prenumelui său. Un copil numit de către coechipieri sau de către cadrul didatic începe jocul așezând literele pe masă de la stânga la dreapta sau de sus în jos, respectând ordinea literelor din cuvânt. Următorul copil va așeza literele pornind de la o literă care este deja pe masă. Acest lucru înseamnă că în prenumele său trebuie să se regăsească cel puțin o literă din cele deja expuse.  Pornind de la o literă de pe masă el își va completa numele cu celelalte litere primite. Acea literă de pe masă poate fi în numele său la început, la final sau în interiorul cuvântului. Din nou literele pot fi așezate orizontal sau vertical.

Jocul poate fi conceput sub formă de întrecere. Câștigă echipa care termină cel mai repede și a reușit să compună corect toate prenumele copiilor din grup. După finalizarea sarcinii, copiii vor observa că există litere pe care le au în comun în scrierea numelui, dar și litere diferite. Este momentul în care, în echipă, vor discuta despre lucruri pe care le au în comun, care îi aseamănă, dar și despre diferențele dintre ei. Activitatea continuă individual. Fiecare copil va lipi literele pe o foaie și, ținând cont de aceleași reguli, va scrie cuvinte care îl descriu, care au legătură cu activitățile, interesele sale, chiar cu persoanele din viața sa. La prezentarea lucrărilor vor descoperi în clasă și alți colegi care au scris lucruri asemănătoare.

Tot pornind de la prenume pot fi organizate și alte activități. Spre exemplu, anul trecut (clasa I), fiecare copil a primit pe o foaie conturul inițialei prenumelui. În interior au desenat lucruri, jucării, jocuri, persoane preferate și au colorat. Sau pot fi desenate obiecte a căror denumire începe cu litera respectivă.

Un alt joc a fost acela în care pentru fiecare literă din prenume copilul a desenat un obiect  a cărui denumire începe cu acea literă.

Comments are closed.