Managementul clasei Momente speciale

Lego-mesajele clasei noastre

De câtva timp, pentru fiecare an școlar, obișnuiesc să aleg o temă care să ne inspire și să ne motiveze în fiecare zi de școală. Ea vine cu o poveste și se regăsește în decorul clasei. Este prezentă în surprizele oferite copiilor în prima zi de școală și în mesajele care ne vor însoți pe parcursul anului școlar. Pe cele din urmă le-am numit lego-mesajele clasei noastre și vi le prezint în cele ce urmează.

Lego-mesajele clasei noastre. Afiș pe ușa clasei

Cuvântul- cheie, metafora care leagă jocul Lego de activitatea noastră din clasă este „a construi” în sensul de „a clădi”, „a crea”, „a realiza”, „a face”, „a deveni”.

lego-mesajele clasei noastre
Afiș ușa clasei

Afișul care ne întâmpină încă de la ușa clasei sună așa: „Zi de azi, aici se construiește ceva grozav”. Bineînțeles că este scris pe piese Lego.

Mă gândesc că în fiecare clasă se întâmplă lucruri minunate și cu sens în fiecare zi, de aceea, în documentul de la finalul articolului găsiți afișul de lipit pe ușă. Am lăsat loc liber pentru a fi completată clasa. Cu sau fără tema „Lego”, cred că poate fi un mesaj de întâmpinare incitant, provocator și motivant pentru toți elevii.

Lego-mesajele clasei noastre. Mesaj de bun venit

În prima zi de școală, pe tablă voi afișa un mesaj de bun venit. Corelat cu tema noastră, el a fost conceput pe stegulețe cu imaginea pieselor Lego. Tot în documentul de la finalul articolului veți găsi literele care compun mesajul: „Bine ați venit!”/ „Bine ați revenit!”. Literele pot fi lipite/prinse cu magneți pe tablă sau agățate pe o sfoară.

lego-mesajele clasei noastre
Mesaj de bun venit

După prima zi de școală mesajul poate fi afișat deasupra ușii clasei sau în sală, pe peretele opus acesteia astfel încât să poată fi zărit de la intrarea în clasă.

Lego-mesajele clasei noastre. Alte mesaje

Tot metaforic am legat jocul „Lego” de activitatea de învățare. Pornind de la literele cuvântului LEGO am punctat în patru cuvinte în ce constă aceasta: Lucrăm, Experimentăm/Explorăm, Gândim, Observăm. Fiecare cuvânt a fost scris, de asemenea, pe o piesă Lego.

Un alt mesaj, de data aceasta legat de construirea comunității clasei, este: „Învățăm, ne jucăm, creștem împreună” și va fi valorificat chiar din prima zi de școală.

Într-un articol viitor voi detalia ideile pe care le-am țesut în jurul celor două mesaje și vă voi oferi și materialele aferente. Deocamdată, vă las la link-ul de mai jos stegulețele pentru mesajele de întâmpinare și afișul pentru ușa clasei.