Managementul clasei

Lego-decorul clasei noastre

Pentru clasa a II-a am ales piesele Lego ca temă pentru decorarea sălii tocmai pentru că este unul dintre jocurile îndrăgite de copii. Mai mult, am simțit că ideea de a construi din blocuri care se așază unele peste altele se pliază pe specificul clasei a II-a. Intrăm în ultimul an al ciclului achizițiilor fundamentale. Având la îndemână instrumentele de bază ale muncii intelectuale (cititul, scrisul, socotitul), putem consolida deprinderile deja formate și putem construi pe fundația existentă.

Tema pieselor Lego se va extinde dincolo de decorul clasei. Se va regăsi atât în surprizele pentru prima zi de școală , cât și în activitățile de reconectare de la început de an școlar.

Lego-decorul clasei noastre

În acest articol voi prezenta câteva dintre elementele create pentru pavoazarea sălii de clasă. Pe altele le-am prezentat deja în două articole anterioare.
Spațiul pentru afișaj este redus în sala mea. L-am împărțit în patru secțiuni (un fel centre de interes). Cea mai mare parte (peretele cel mai generos din clasă) este alocată lucrărilor elevilor. În spațiile rămase am creat trei panouri (table magnetice albe cu dimensiunile de 90cmx60 cm): lectură, managementul clasei și planșe didactice utile în lecții.

lego-decorul clasei noastre
LEGO

Materialele se află într-o arhivă, la finalul articolului. Pot fi imprimate la dimensiune A3 sau A4. Pentru vizibilitate, recomand prima variantă.

Panoul pentru planșe didactice

Este poziționat lângă tabla de scris și dimensiunile sale permit afișarea a două-trei planșe odată. Suficient pentru lecțiile în curs. Pe măsură ce trecem la subiecte noi acestea vor fi schimbate. În niciun caz nu au rol decorativ, de pavoazarea a spațiului din clasă. Planșele pe care le aleg trebuie neapărat să susțină învățarea. Altfel, nu își au rostul și nu fac decât să adune praf și să aglomereze spațiul.

Deasupra acestui panou (sau pe el dacă e loc) voi afișa permanent patru piese Lego. Cuvintele scrise pe ele prezintă practic procesul de învățare. Inițialele lor compun cuvântul ”LEGO” și motivează alegerea temei. Este vorba despre cuvintele: „Lucrăm, Experimentăm (sau Explorăm), Gândim, Observăm”. De altfel, acesta este și rolul materialelor afișate aici.

Dacă vrem să aprofundăm sensul acestui mesaj, să ne imaginăm cum ar fi să contruim un bloc cu aceste piese ce vor crea cuvântul „Lego”. Pornim de la bază cu „Observăm”, așa cum facem în orice activitate nouă de învățare. Observăm și gândim, evident că explorăm, experimentăm și apoi aplicăm (lucrăm).

Acest mesaj a fost transformat și într-un îndemn adresat copiilor. În forma aceasta a fost inserat pe orarul pe care copiii îl vor găsi pe bancă în prima zi de școală.

Panoul „organizatoric”

Cel de-al doilea panou va ocupa spațiul din stânga tablelor și va conține câteva materiale pe care eu le numesc de management al clasei. Este vorba despre orar, de exemplu. Tot aici va fi și un afiș cu regulile clasei noastre. Le consider deosebit de importante, așadar nu pot lipsi din această galerie.
Un afiș va prezenta câteva sugestii de petrecere a timpului avut la dispoziție atunci când elevul termină mai repede o sarcină de lucru. Evit în acest mod perpetua întrebare: „Ce fac dacă am terminat?”. Și cum acest lucru se întâmplă cu frecvență mare la clasele mici învățăm cum să ne umplem timpul cu folos fără să îi deranjăm pe cei din jur.

lego-decorul clasei noastre
Panou informativ

Calendarul naturii și noutățile zilei își vor găsi locul pe un alt afiș. Este vorba despre cel pe care l-am utilizat și în anii trecuți, numit „Vestea și povestea zilei”. Notam aici data, vorbim despre vreme, anunțăm informații de interes pentru întreaga claă, inclusiv aniversările copiilor. Pentru o utilizare îndelungată, afișul va fi laminat. Vom scrie pe ele cu markerul pentru tablă și îl vom curăța cu un șervețel umed. Materialul poate fi descărcat de aici.

Și acest panou are un banner. Tiltul său este „În lumina reflectoarelor” din cel puțin două motive. Primul este legat de informațiile pe care le prezintă și care sunt aduse în atenția noastră pentru a ne ajuta în organizarea activităților zilnice. Al doilea motiv ține de ceea ce va completa spațiul liber rămas după afișarea posterelor amintite mai sus.

Este vorba despre a aduce în lumina reflectoarelor faptele bune, comportamentele pozitive, tot ceea ce considerăm că poate fi un model demn de urmat pentru toți elevii clasei. Altfel spus, vom evidenția aici „starul” zilei ( că tot suntem noi steluțe). Cum se va întâmpla acest lucru? Voi realiza 29 de steluțe pe care voi insera fotografia fiecărui copil din clasă. La finalul zilei sau la finalul săptămânii, la propunerea copiilor, vom afișa steluța/steluțele copiilor care s-au remarcat în mod deosebit. Colegii pot lipi în jurul steluței postit-uri cu mesaje scrise (aprecieri, felicitări, mulțumiri etc.)

Panoul de lectură

Și în acest an lectura va ocupa un loc special clasa noastră. Cea de a treia tablă magnetică va cuprinde câteva elemente specifice. Ele se găsesc în acest articol unde am și detaliat modul în care m-a gândit să le folosesc.
Pe scurt, este vorba despre un afiș care enumeră acțiunile unui cititor pasionat, cartonașe pentru a nota titlul și autorul cărților citite, cartonașe pentru recenzii. De asemenea, pe jumătate din tablă vor fi plicuri pentru a ține o evidență a cărților citite. Panoul nostru va avea titlul „aLEG O carte”.