Clasa a doua Matematică și explorarea mediului clasa a doua

Jumătatea și sfertul

În preajma sărbătorilor pascale am făcut cunoștință la matematică și explorarea mediului cu câteva noțiuni: jumătatea și sfertul, întregul, fracția. În ton cu atmosfera de sărbătoare este și materialul prezentat în cele ce urmează. Iepurașul Țup ne-a  adus în dar câteva ouă colorate pe care noi le-am așezat în două coșulețe conform cerințelor de pe fișa de lucru.

Așadar, am pornit în aventura cunoașterii împreună cu un iepuraș (acesta poate fi o imagine sau o jucărie de pluș), 16 ouă de culori diferite (8 ouă roșii, 4 ouă portocalii, 2 galbene și 2 verzi), imagini imprimate pe hârtie colorată. Mai avem un set de jetoane cu cuvinte/expresii matematice referitoare cele două noțiuni- jumătatea și sfertul – și la fracțiile corespunzătoare. De asemenea, o fișă de lucru cu enunțuri lacunare pe care am lucrat-o frontal, în paralel cu manipularea materialului intuitiv menționat. Toate materialele se regăsesc în documentul de la finalul articolului.

Jumătatea și sfertul

La tablă am afișat cele 16 ouă colorate (într-o ordine aleatorie) și cele două coșulețe. Primele exerciții au fost dedicate jumătății, iar în a doua parte a fișei am vorbit despre sfert.

jumătatea și sfertul
Jumătatea și sfertul

Prima sarcină a fost de completat pe fișă numărul total de ouă și numărul ouălor de aceeași culoare. A urmat desenarea, respectiv colorarea acestora pe fișa de lucru.

Urmează împărțirea ouălor în cele două coșuri, altfel spus împărțirea întregului în două părți egale, obținerea celor două jumătăți ale acestuia și scrierea fracției corespunzătoare. Pentru a veni în sprijinul copiilor, la tablă au fost afișate jetoanele cu terminologia matematică specifică. Ei au selectat cuvântul și fracția care completează enunțul.

În continuare ne vom ocupa doar de al doilea în coș, cel în care avem ouă de culori diferite. Numărul acestora ne ajută să dicutăm despre sfert. Urmează un set de opt enunțuri care vor fi completate cu cele două noțiuni, jumătatea și sfertul, dar și cu alte cuvinte /expresii matematice care sugerează același lucru. Vom folosi în continuare jetoanele afișate la tablă.

Pentru fixarea/consolidarea cunoștințelor și deprinderilor am folosit o altă fișă de lucru. Tot un iepuraș cu un ou mare pe care am scris diverse exerciții.

Jumătatea și sfertul – alte activități

Activitatea descrisă mai sus a fost completată de multe alte exerciții menite să îi familiarizeze pe copii cu noțiunea de fracție:
-fracţionarea unor obiecte concrete şi de partiţie a unor mulţimi de obiecte concrete (un măr, o mulțime de creioane, de bețișoare etc.)
-îndoirea unor figuri geometrice plane pe axa de simetrie, confecţionate din hârtie sau carton: dreptunghi, pătrat, cerc și obținerea jumătății, sfertului;

-trasarea unor linii pe un desen geometric dat pe care copiii îl împart în părţi la fel de mari. Spre exemplu,  împărţirea unui segment în mai multe segmente de aceeaşi lungime, trasarea axelor de simetrie într-un dreptunghi, pătrat, cerc sau a altor linii prin care să se fracţioneze aceste figuri geometrice plane;
-fracţionarea imaginilor unor obiecte – împărţirea în jumătate sau în sfert prin trasarea unor linii pe imaginea unui măr, spre exemplu.