Momente speciale

Începem călătoria la clasa I. Idei pentru prima zi de școală

În 13 septembrie noi începem călătoria la clasa I. Exact așa. Suntem în clasa I, prin urmare și călătoria noastră va fi una specială, cu locuri rezervate la clasa I.

Aceasta este tema pe care am ales-o pentru acest an școlar, păstrând în același timp simbolul clasei noastre, steluțele.

Iată cum am gândit această temă și cum am legat de ea și simbolul clasei, mesajul motivațional, decorul din sala de clasă.

Începem călătoria la clasa I

Anul trecut școlar, auxiliarele editurii Edu ne propuneau o călătorie distractivă prin clasa pregătitoare. Acesta este un prim element de care am legat tema călătoriei în acest an. Mai este și simbolul clasei (steluțele), ce ne duce cu gândul la un drum de parcurs pentru îndeplinirea unor obiective.

Dar cel mai mult mi-a plăcut ideea de a călători la clasa I. Un loc la clasa I înseamnă că ne pregătim pentru ce este mai bun. Și iată cum clasa I sugerează două idei între care am creat o legătură: clasa I de la școală și clasa I în cazul unei călătorii.

De aici au început să curgă toate ideile și materialele aferente.

Bilet de călătorie la clasa I

Pentru a începe călătoria la clasa I avem nevoie, în primul rând, de un bilet. În prima zi de școală fiecare copil își va primi biletul. Este un cartonaș pe care am inserat o imagine cu un balon cu aer cald, datele de zbor (septembrie și iunie) și un mesaj.

Mesajul pe care l-am conceput se dorește a fi un gând, o încurajare de la doamna învățătoare (transformată în însoțitoare de bord în acest context) către copil. Pentru că mesajul este destul de lung și nu ar fi încăput pe bilet, l-am prezentat sub forma unui cod QR. Cu ajutorul părinților, copiii vor citi acest mesaj.

În documentul de la finalul articolului veți găsi aceste bilete, precum și mesajul scris separat. Dacă vă place ideea și doriți să folosiți biletele în forma creată de mine, le puteți imprima. Dacă doriți să adaptați, să modificați sau să concepeți un mesaj nou, puteți apela la un generator de coduri ce poate fi găsit cu ușurință pe internet. Introduceți mesajul și salvați apoi sub forma unui cod QR. Veți descărca o poză cu acest cod pe care apoi o transmiteți copiilor în acel format sau o inserați pe un astfel de bilet, de exemplu.

De ce mai avem nevoie în această călătorie?

Evident că doar un bilet nu este suficient pentru a începe călătoria.

Un element de decor care sugerează această călătorie este imaginea unui balon cu aer cald pe care am pus-o pe un perete în clasă. Eu am apelat la un sticker de perete, dar poate fi pictat. Se poate imprima și lipi o imagine a unui astfel de balon (sau orice alt mijloc de transport) sub formă de poster.

începem călătoria la clasa I
Afiș de pus pe ușă

Anunțul că vom pleca în călătorie este pus pe ușa sălii de clasă. De fapt, este afișul pe care am scris clasa și numele meu, precum și mesajul „Aventura noastră începe aici.” De asemenea, ne-ar prinde bine un orar de zbor. Pe lângă biletul de călătorie, copiii vor primi un orar și imagini sugestive pentru fiecare disciplină. Pe acestea copiii le vor lipi ulterior. Bineînțeles că și un instrument de scris este util. Așadar, în mapa cu surprize vor găsi un pix cu sclipici așa cum se cade să aibă niște steluțe strălucitoare.

Acestea sunt pregătite deja pentru a prima zi de școală.

Continuăm călătoria

M-am gândit că este nevoie și de reguli de zbor și aici vom desfășura în zilele următoare o activitate de stabilire a regulilor clasei. De asemenea, este nevoie de un act de identitate. Prin urmare, vom completa datele pe un pașaport. Nu va lipsi nici valiza în care vom pune ceea ce considerăm noi că este nevoie pentru o calătorie pe parcursul clasei I.

Tema este generoasă întrucât, pornind de la ea, putem aduce în discuție o hartă ca să nu ne rătăcim. Pe ea putem pune, de exemplu, disciplinele sau conținuturi din discipline ca să știm ce vom întâlni în călătoria noastră. Sau valorile pe care dorim să ni le asumăm la nivelul comunității clasei și care ne vor ajuta să nu ne abatem de la drum. Poate și busola este un element de exploatat tot în ideea de a păstra direcția și de a fi orientați.

Câteva idei și resursele aferente vor fi descrise într-un articol următor. În documentul atașat acestui articol veți găsi biletul de călătorie, mesajul dezvăluit și afișe pentru ușa clasei în variante pentru toate nivelurile de clase. Să începem călătoria la clasa I!