Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

Grupurile de litere ge, gi, ghe, ghi

proiect județean

Continuăm lecțiile dedicate consolidării grupurilor cu cele în care vom exersa pronunțarea și scrierea corectă a grupurilor de litere ge, gi, ghe, ghi. Materialele utilizate pentru grupurile de litere ge, gi, ghe, ghi pot fi descărcate din documentul de la finalul articolului.

Grupurile de litere ge, gi, ghe, ghi. Bingo!

Ca și în cazul primelor grupuri de litere, vom începe activitatea cu un joc de identificare a grupurilor de litere în cuvinte date. Este vorba despre jocul ”Bingo!”, un joc îndrăgit de copii, pe care noi l-am mai jucat la dezvoltare personală și chiar l-am introdus într-un proiect de încurajare a lecturii copiilor.
Pentru desfășurarea jocului sunt necesare câteva materiale. Fiecare copil primește o fișă pe care va rezolva cerințele jocului ”Bingo!”. Pentru a avea cerințe mai variate și pentru a surprinde grupurile de litere în cât mai multe poziții în cuvânt am conceput două fișe cu sarcini.

De asemenea, fiecare copil primește câte un jeton pe care este scris un cuvânt care conține unul dintre grupurile de litere ge, gi, ghe sau ghi. La semnalul învățătoarei, copiii pornesc prin clasă și îi întreabă pe colegii lor dacă au un cuvânt care respectă cerința de pe fișă. Spre exemplu, vor căuta un copil care are pe jeton un cuvânt care conține grupul de litere ge în interiorul cuvântului. Dacă au găsit ceea ce caută, vor scrie numele copilului în caseta corespunzătoare. Cel care reușește să rezolve cerințele va striga ”Bingo!„ și va fi declarat câștigător doar dacă rezolvarea este corectă. Jocul continuă pe fișa de lucru care va fi descrisă mai jos.

În același scop noi am desfășurat într-o lecție anterioară, la grupurile de litere ce, ci, che, chi, jocul ”Desenează cuvântul pe care îl auzi!”. Am introdus în documentul de la finalul articolului materialul necesar desfășurării jocului. Un alt joc este ” Prinde țânțarul!” Ambele jocuri sunt descrise în acest articol și vă recomand să le folosiți la clasă. Copiii sunt foarte încântați, participă cu interes și entuziasm. Jocurile oferă contextul necesar consolidării deprinderilor de identificare, pronunțare și scriere corectă grupurilor de litere.

Grupurile de litere ge, gi, ghe, ghi. Fișă de lucru

Așa cum am spus, jocul ”Bingo!” continuă cu această fișă de lucru. Activitatea se poate organiza în mai multe moduri. La tablă se realizează un tabel asemănător celui de pe fișă. Pe rând, copiii vin la tablă și, fie pun jetonul cu cuvântul corespunzător cerinței în coloana potrivită, fie transcriu cuvântul. Noi am aplicat ambele variante. În același timp, copiii vor completa tabelul pe fișele de lucru. Următoarele două sarcini de lucru pot fi rezolvate frontal sau individual. Este vorba despre selectarea din tabel a patru cuvinte și integrarea lor în enunțuri proprii.

Al doilea exercițiu presupune identificarea unor cuvinte cu sens asemănător celor date, de preferat cuvinte care conțin grupuri de litere. Spre exemplu, scoate – extrage, roșcat – ruginiu, îngrămădit – înghesuit, spin – ghimpe.
Spor la treabă!