Clasa a doua Comunicare în limba română clasa a doua

Grupurile de litere ce, ci, che, chi

Pentru grupurile de litere ce, ci, che, chi, ge, gi, ghe, ghi am pregătit câteva materiale – fișe de lucru și jocuri – pe care vi le prezint în cele ce urmează și pe care le veți găsi în documentul de la finalul articolului.

Grupurile de litere ce, ci, che, chi. Jocuri didactice

Grupurile de litere au fost învățate în clasa întâi. Cu toate acestea am constatat că mulți copii fac confuzii între grupurile care se rostesc oarecum asemănător, le pronunță greșit în cuvinte și, ca urmare, greșelile se văd și în scriere.

Desenează ce auzi!

Grupurile de litere ce, ci, che, chi
Grupurile de litere ce, ci, che, chi

Așadar, activitatea noastră a început cu un joc de discriminare auditivă a acestor grupuri. Fiecare copil a primit o fișă cu un dreptunghi împărțit în patru cadrane câte unul pentru fiecare grup de litere. Sarcina a fost să asculte cu atenție cuvântul pronunțat de mine și să deseneze obiectul denumit în caseta corespunzătoare grupului de litere sesizat în cuvântul rostit. Au fost alese douăsprezece cuvinte, câte trei cuvinte pentru fiecare grup, cuvinte care pot fi ușor reprezentate de copii prin desen. La verificare am constatat că unii dintre ei fac confuzii între grupurile ce și che, ci și chi sau între ce și ci, che și chi. A urmat scrierea la tablă și pe fișe a acestor cuvinte și completarea celui de al patrulea spațiu de scris cu un cuvânt la alegerea copiilor.

Prinde țânțarul!

Un alt joc, inspirat din exemplele de activități ale altor colege, a fost ”Prinde țânțarul!”. Am avut la îndemână un joc din comerț, ”Mosquito”, de la care am folosit materialele necesare: jetoane cu țânțari  și ciocănele pentru prinderea acestora. Am atașat câte un jeton cu un țânțar altui jeton cu unul dintre grupurile de litere și le-am afișat la tablă. Jocul s-a desfășurat sub formă de concurs în perechi. Fiecare pereche a primit câte trei cuvinte care conțin unul dintre grupurile de litere mai sus menționate. După pronunțarea cuvântului, cei doi copii s-au străduit să nimerească țânțarul care are grupul de litere auzit în cuvânt. A câștigat cel care a reușit să identifice primul cuvântul corect și să atingă țânțarul corespunzător. Jocul a avut un succes imens și l-am încheiat cu promisiunea de a-l folosi într-o lecție următoare.

Grupurile de litere ce, ci, che, chi. Fișă de lucru

Pentru grupurile de litere am conceput atât în clasa întâi, cât și în clasa a doua câte un set de planșe. Acestea pot fi afișate în clasă sau, la dimensiune mai mică, pot fi lipite în caietele copiilor.

Pentru fixare și consolidare am pregătit o fișă de lucru cu șase exerciții:

-Completarea unor cuvinte cu grupurile de litere potrivite;
-Formarea pluralului unor cuvinte date, obținând astfel cuvinte care conțin grupuri de litere
-Despărțirea în silabe a unor cuvinte;
-Alcătuirea unei propoziții care să conțină cât mai multe cuvinte cu cele patru grupuri de litere menționate;

-Identificarea antonimelor unor cuvinte date – cuvintele găsite conțin grupurile de litere;
-Corectarea greșelilor din propoziții date și rescrierea corectă a acestora. Greșelile se referă la grupurile de litere.