Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Grupul de litere ghi. Cartea cu ghicitori

Grupul de litere ghi ne duce cu gândul la ghicitori, de aceea am încercat să realizăm o carte cu acestea (un fel de lap- book) și am organizat și un concurs de ghicitori.

Grupul  de litere ghi. Cărticica cu ghicitori

Având la bază modelul unui lap-book, cărticica cu ghicitori cuprinde patru imagini a căror denumire conține grupul de litere ghi (ghiozdan, ghiveci, dreptunghi, ghindă). În interiorul acestora am inserat spatiul de scris tip II, spațiu pe care copiii au scris câte o ghicitoare. Ne-a ajutat și lecția din manual care a avut aceeași temă și pe baza căreia am discutat, în prealabil, despre ghicitori.

Pentru confecționarea cărții fiecare copil a primit câte două coli de carton colorat A4. Au așezat colile în poziție orizontală și au lipit una în continuarea celeilalte, obținând astfel un dreptunghi mare. Fiecare coală a fost îndoită la jumătate, astfel încât am obținut patru pătrate.

Pe fiecare pătrat a fost lipită câte o imagine cu spațiu de scris, într-o ordine aleasă de copii. Nu le-a fost greu să urmeze instrucțiunile deoarece, la grupul de litere ghe, fișa de lucru a fost construită pe același principiu, doar că a avut o dimensiune mai mică pentru a putea fi lipită în caiete. (Grupul de litere ghe)

Am citit ghicitorile din manual și două dintre ele au fost transcrise pe fișe, urmând ca celelalte fișe să fie completate acasă – pe una vor transcrie o ghicitoare din manual, iar pe cealaltă vor scrie o altă ghicitoare pe care o vor prezenta colegilor a doua zi, în cadrul concursului de ghicitori. Tot la alegerea copiilor va rămâne decorarea coperților cărții cu desene, simboluri, grupul de litere ghi și Ghi

Concursul de ghicitori

Fiecare copil va prezenta colegilor ghicitoarea pe care a pregătit-o acasă. Aceștia vor nota răspunsul la ghicitoare încercând să nu îl spună cu voce tare. După ce au terminat toți, se vor verifica răspunsurile date. Cei care au răspuns corect, vor primi un punct.

La final, fiecare va totaliza punctele obținute și va fi declarat câștigător cel care a indicat cele mai multe răspunsuri corecte. Drept recompensă vor primi insignele de mai jos.

Grupul de litere ghi - insigne
Grupul de litere ghi – insigne