Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Grupul de litere ghe

Fișa de lucru de mai jos cuprinde câteva exerciții pentru grupul de litere ghe. Fișa vine în completarea textului și a exercițiilor  din manual și poate fi utilizată pentru fixarea cunoștințelor sau într-o lecție de consolidare.

Grupul de litere ghe. Fișă de lucru

Imaginile și exercițiile de pe fișă au legătură cu cele prezentate în manual și în textul-suport ”Înghețată sau salată?”.

În partea stângă a fișei sunt două exerciții. La primul exercițiu copiii vor citi cuvintele scrise pe înghețată, le vor despărți oral în silabe, se va discuta despre regulile de utilizare a majusculei. Pe spațiul din centrul fișei vor fi transcrise aceste cuvinte, iar cu cele formate din două silabe elevii vor alcătui propoziții (frontal sau individual).

Grupul de litere ghe
Grupul de litere ghe

Al doilea exercițiu constă în citirea și alegerea de către fiecare copil a mîncărurilor preferate din lista dată. Este un moment ales pentru a discuta despre alimentația sănătoasă pe baza unei planșe cu piramida alimentelor. Întrebarea din textul manualului (”Înghețata e gustoasă,/ Dar  este și sănătoasă?) va fi folosită pentru toate alimentele date. Pe spațiile triunghiului din mijloc copiii vor indica cu ajutorul săgeților locul alimentelor în funcție de cât de benefice sunt pentru organism.

În partea dreaptă a fișei se află un exercițiu în care copiii vor scrie, în primele două dreptunghiuri, cuvintele denumite de imaginile date. În ultimul dreptunghi vor găsi nume potrivite pentru băiețel și pisică, cuvinte care conțin grupul ghe.

După rezolvarea fișei, dreptunghiurile laterale pot fi pliate peste cel din mijloc pentru a lipi  fișa pe caiet. Părțile albe care acoperă dreptunghiul din mijloc pot fi decorate cu grupul ghe/Ghe. De asemenea, copiii pot realiza  desene care reprezintă cuvinte a căror denumire conțin grupul de litere ghe. În completarea fișei , vom încerca să formulăm (oral sau în scris) răspunsuri la întrebările din poezie.

Fișa poate fi descărcată și în format editabil: