Clasa întâi Matematică și explorarea mediului clasa întâi

Piramida numerelor

Ne apropiem cu pași repezi de recapitularea finală. Urmează o perioadă în care micii noștri școlari așteaptă cu nerăbdare vacanța care bate la ușă.  Și, dacă gândul zboară către joc și joacă,  putem foarte bine să rezolvăm exerciții de adunare și scădere jucându-ne jocul Piramida numerelor.

Piramida numerelor. Descrierea jocului

Jocul are la bază o formă asemănătoare unei piramide. Piramida este alcătuită din șiruri suprapuse de pătrățele cu numere, ultimul număr indicând rezultatul final. Calculele se fac de la bază către vârf însumând sau scăzând două numere alăturate. Rezultatul calcului se scrie în pătrățelul așezat la nivelul următor, chiar deasupra numerelor care s-au utilizat în calcul.

Acestea sunt cele două modele utilizate în fișe:

Piramida numerelor. Fișe de lucru

Fișele create conțin adunări sau scăderi până la 31 și adunări sau scăderi până la 100.

Următoarele două fișe sunt un pic diferite de cele de mai sus. Astfel, prima fișă conține piramide cu 5 ”etaje”. În primele patru fișe numerele sunt scrise pe primul nivel al piramidei, copiii urmând să adune sau scadă numerele date. Ultima fișă are un grad de dificultate mai ridicat deoarece de pe primul rând lipsesc numere, dar apare rezultatul operației la următorul nivel.  Sunt, de fapt, exerciții de aflare a numărului necunoscut.

Dacă acest tip de exercițiu reprezintă o noutate pentru copii este necesară și indicarea operației ce urmează a fi făcută. În  cazul în care copiii sunt deja familiarizați cu regulile jocului, ei pot fi provocați să descopere singuri operația pe care urmează să o facă observând rezultatul scris la următorul nivel. Pe lângă consolidarea deprinderilor de calcul, piramida numerelor poate fi și un bun exercițiu de atenție.

Aceste jocuri, alături de alte tipuri de exerciții, reprezintă un instrument util și plăcut în lecțiile de recapitulare ce urmează. Pot fi organizate întreceri între copii sau între echipe, pot fi folosite în lecțiile de matematică distractivă sau ca activități în completare.

Mult succes în încercarea de a ajunge în vârful piramidei!