Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Grupul de litere ce

De curând am învățat grupul de litere ce. Materialele pe care le-am folosit în aceste lecții pot fi descărcate de la finalul articolului.

Așa cum s-au obișnuit deja, copiii au primit fișe de lucru create pe modelul celor utilizate la învățarea literelor. În documentul pus la descărcare se află o fișă de antrenament grafic care are două pagini. Am abordat împreună grupul ce și Ce, întrucât dificultatea învățării acestora nu constă în realizarea formei grafice, ci în pronunțarea/scrierea corectă în cuvinte.

Grupul de litere ce. Pronunțare și scriere

Fișa de lucru debutează cu un exercițiu de familiarizare a copiilor cu grupul ce, respectiv Ce. Pe imaginea unei cărți sunt imagini și cuvintele corespunzătoare, dar și cuvinte care se scriu cu Ce. Copiii au încercuit grupul de litere, au despărțit în silabe cuvintele ilustrate, au citit cuvintele. De asemenea, au dat și ei exemple de cuvinte care conțin acest grup. Din multitudinea de cuvinte au ales câteva pe care le-au ilustrat la exercițiul următor.

grupul de litere ce
Grupul de litere „ce”. Pagina 1

Pentru scrierea grupului ce cu litere de mână am pus la dispoziția copiilor trei contexte: literele punctate, spațiu neliniat și spațiu tip I.

Citirea cuvintelor

La exercițiul 4 este o listă de cuvinte pentru exersarea cititului. Acestea au fost grupate pe coloane. În primele patru coloane cuvintele sunt despărțite în silabe. Avem cuvinte formate dintr-o silabă, din două, din trei sau chiar din patru silabe.

Vocabular și scriere corectă

Urmează două exerciții care țintesc două aspecte. Pe de o parte, contribuie la dezvoltarea vocabularului, pe de altă parte, exersăm scrierea grupului ce în cuvinte.

grupul de litere ce
Grupul de litere „ce”. Pagina 2

Una dintre sarcini constă în diminutivarea unor cuvinte date. Cealaltă presupune găsirea cuvintelor cre au sens opus celor date. Cuvintele pe care copiii le vor scrie conțin grupul ce, bineînțeles.

Propoziții și text

Pe pagina următoare trecem la citirea și scrierea unor propoziții, dar și la citirea unui text. Scrierea propozițiilor este precedată de ordonarea cuvintelor acestora.
Pe baza textului se pot crea o multitudine de sarcini de lucru orale, dar și scrise (spre exemplu, transcrierea parțială sau integrală a acestora). De altfel, o astfel de sarcină am creat și eu la exercițiul 9: formularea unor întrebări corespunzătoare enunțurilor date.

Invitație la …ceai

Ultima pagină din document conține două căni. Pe imagini am inserat spațiu de scris tip I. Aici, copiii pot să scrie cuvinte care conțin grupul ce.

grupul de litere ce
Grupul de litere „ce”. Pagina 3

De asemenea, se poate crea un joc. Decupăm cana și o lipim pe o hârtie având grijă să aplicăm lipici doar pe margini. Pe lângă cană, avem nevoie de pliculețe cu ceai. Pe benzi de hârtie se pot scrie cuvinte cu ce. Lipim fiecare bandă la capete după ce, în prealabil, am introdus un fir de ață. Acum pliculețele sunt pregătite. Introducem câte un pliculeț în cană (interiorul acesteia nu a fost lipit, așadar e disponibil).

Pe rând, câte un copil extrage pliculețul din cană, îi dezlipește marginile și citește cuvântul. Cuvintele vor fi scrise de către copii pe imaginile cu căni pe care le-au primit la începutul jocului. Este doar o idee, evident. Cu siguranță că pot fi create diverse contexte frumoase de exersare a grupului de litere ce.

Spor la treabă!