Clasa întâi Comunicare în limba română clasa întâi

Litera ”d” – metoda cadranelor

Pentru litera d m-am gândit la utilizarea metodei cadranelor, chiar dacă suntem abia la jumătatea clasei I. Încercăm încă de pe acum să ne familiarizăm cu metode pentru dezvoltarea gândirii critice.

Metoda presupune utilizarea unui tabel  cu patru spații sau a două drepte perpendiculare ce vor reprezenta cele patru cadrane . Pentru că este prima dată când lucrăm această metodă, exercițiile au fost lucrate individual și apoi frontal. În etapa de evocare am citit, am explicat și am înțeles cerințele, în cea de realizare a sensului elevii au lucrat individual pe baza textului din manual, iar în etapa de reflecție am citit răspunsurile, le-am dezbătut, s-au corectat greșelile, s-au făcut aprecieri. Bineînțeles, că toate aceste activități au fost precedate de exercițiile specifice învățării unui sunet/a unei litere noi.

Litera d – metoda cadranelor – fișa de lucru:

Cerințele exprimate pentru fiecare cadran au fost:

Cadranul 1: Transcrie din textul ”Cadoul” cel puțin cinci cuvinte care să conțină litera ”d”.

Cadranul 2: Răspunde la întrebarea: ”Tu ce cadou ai dăruit de curând?”

Cadranul 3: Scrie etapele pe care le-a parcurs Adela pentru a construi castelul.

Cadranul 4:Desenează un castel! Colorează-l și apoi decorează-l cu litera ”d” mic de mână!

Sarcinile de lucru au fost alese în funcție de ceea ce am urmărit cu precădere în această lecție: scrierea corectă, caligrafică a literei noi, a cuvintelor,  citirea corectă și conștientă a textului, formulare de răspunsuri la întrebări, exprimarea unor opinii, gânduri personale.

Dincolo de faptul că am ieșit din rutina lecțiilor de predare-învățare a unui sunet, respectiv a unei litere noi, utilizarea acestei metode i-a ajutat pe copii să înțeleagă în mod adecvat și să sintetizeze  conținutul informational și să se implice activ în rezolvarea sarcinilor, îmbinând  cititul cu scrisul, comunicarea cu desenul, jocul cu învățarea.

Fișele de mai jos au fost lucrate, ca în fiecare oră, pentru recunoașterea și exersarea literei noi. Atașez aici și fișa pentru litera D, deși aceasta a fost predată în lecția următoare.

2 Comentarii

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *