A sosit rândul literei Z și, ușor-ușor, ne apropiem de finalizarea alfabetului. Pentru săptămâna dedicată acestei litere am pregătit o fișă de lucru pe care o puteți descărca accesând link-ul de la finalul articolului. Fișa literei Z cuprinde câteva exerciții pentru familiarizarea elevilor cu noul sunet și cu literele de tipar corespunzătoare. Fișa este disponibilă în variantă color și alb-negru.
De asemenea, în document se află un material pentru exersarea literei Z pe contur punctat. Fișa poate fi decupată și lipită în caietele copiilor. Pe pagină sunt fișe pentru șase copii.
Fișa literei Z. Prima parte
Păstrând formatul fișelor anterioare, materialul cuprinde în prima parte (cea din stânga) patru secțiuni.
Pentru început, copiii observă cele două litere de tipar și imaginea dintre ele. Cuvântul aferent acesteia începe cu sunetul nou și oferă ocazia exersării pronunțării acestuia, precum și despărțirea în silabe și localizarea sunetului ”z”. Vor fi date și alte exemple de cuvinte cu acest sunet, cu precizarea poziției sale în cadrul cuvântului.
Sunetului ”z” îi asociem litera mică, respectiv litera mare de tipar. Pentru familiarizarea elevilor cu literele noi, primul exercițiu al fișei propune recunoașterea acestora din mulțimea de litere învățate. Literele sunt scrise pe imaginea unui zid, câte o literă pe fiecare cărămidă. Sarcina copiilor constă în colorarea acelor cărămizi pe care au identificat literele z, Z.
Pasul următor este trasarea literei Z. Mai întâi se va face pe conturul punctat al acesteia, după care vor fi completate celelalte două rânduri. Putem utiliza aici și al doilea material din document, cel care oferă spațiul pentru exersarea literei pe puncte.
Al treilea exercițiu aduce din nou în discuție sunetul nou. Exersăm despărțirea cuvintelor aferente imaginilor date în silabe, localizăm sunetul z și colorăm bulina corespunzătoare acestuia în cuvânt.
Fișa literei Z. Partea a doua
Ne mutăm în partea dreaptă a fișei unde găsim alte patru exerciții. Lucrăm de-acum cu diferite cuvinte și propoziții scurte pe care le vom citi și le vom scrie.
Prima provocare constă în citirea cuvintelor date, urmată de asocierea celor scrise cu litere mici de tipar cu cele scrise cu litere mari de tipar.
Exercițiul 5 propune scrierea formei de plural a unor cuvinte date, în fiecare dintre ele regăsindu-se litera Z.
Trecem la propoziții cu prima sarcină de ordonare a cuvintelor date. Sunt prezentate trei situații. În cerculețele de sub cuvinte copiii vor nota numerele pentru a stabili ordinea cuvintelor în propoziții.
Ultimul exercițiu al fișei le cere copiilor să completeze enunțurile date cu cuvintele potrivite aflate în lista din partea dreaptă. Toate propozițiile aduc în discuție acțiuni ce au loc primăvara.